/ Sofia Photo Agency, архив
Около 38% е некомплектът в Националната гвардейска част, т.е. незаетите места са точно 123. През тази година вече има обявен конкурс, а през изминалата година са били проведени общо три конкурса. Това съобщи в интервю за БГНЕС командирът на Националната гвардейска част бригаден генерал Илко Йорданов.
 
Какво отблъсква гвардейците от службата?

От миналата година се наблюдава тенденцията да се явяват около два пъти по-малко кандидати от броя на обявените места. Тази година ръководството планира да обяви поръчка за нови униформи, обясни той.
 
По случай празника на Българската армия тази година вместо Музикален парад на военните духови оркестри ще има концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили, разкри още ген. Йорданов.
 
Криза за гвардейци, ниското заплащане гони кандидатите

Той пое ръководството на гвардейците през декември м.г., след като преди това беше и заместник-командир и началник на щаба. Бригаден генерал Йорданов е 31-вият гвардейски командир.
 

Sofia Photo Agency, архив


Националната гвардейска част е представително военно формирование на въоръжените сили и е един от символите на държавната власт заедно с националното знаме, герб и химн.
БГНЕС