Какво отблъсква гвардейците от службата?
Какво отблъсква гвардейците от службата? / БГНЕС, архив

През юни за 29 свободни места са се явили само 16 кандидати, от които ще бъдат назначени 14. В три поредни конкурса през последната година се явяват по-малко кандидати от обявените вакантни места. Причините са ниското заплащане, свръхнатовареността и тежката служба. Това заяви пред „Дарик" командирът на Националната гвардейска част ген. Боян Ставрев. Според него връщането на казармата и създаването на фонд с ведомствени жилища за гвардейците може да разреши до известна степен проблемите в представителното формирование на армията.

Алармират за остър недостиг на гвардейци

Преди години за едно свободно място за гвардеец са се явявали по трима-четирима кандидати. Днес свободните места са много повече от желаещите да станат гвардейци. На последния конкурс кандидатите са почти два пъти по-малко от вакантните позиции, обясни ген. Ставрев:

"Това не бих го нарекъл конкурс, защото това е назначаване. По-малко хора, отколкото са обявени вакантните длъжности и това за трети пореден конкурс в рамките на шест месеца, което само по себе си говори за една изключително ниска активност или отлив, а може би и слаб интерес", каза ген. Ставрев.

Причините са общоизвестни. Първата от тях е заплащането.

"80% и повече от гвардейците са от провинцията. Те тук наемат частни квартири и когато сложим една квартира от 350 лева и когато сложим ток, вода, храна, те остават около 200 лева. Как с 200 лева да се издържа един гвардеец, да създава семейство и да бъде полезен? Как ще стане това? За мен това е необяснимо", допълни командирът на Националната гвардейска част.

Заради недостига на кадри гвардейците са подложени на свръхнатоварване.

"Задачите са едни и същи. Личният състав е изключително намален и задачите трябва да се изпълняват от тези момчета. Това води до голяма степен и до мотивация. Така много от нашите момчета напускат. За тази година имаме около 34 момчета напуснали до момента", каза още той.

Службата на гвардейците не е лека, подчерта ген. Ставрев:

"При нас службата е много трудна, тежка. Ние сме поставени в всякакви условия. Лятото, например, при 34 градуса. През зимата на минус 20 градуса. Но нашите момчета не са глезльовци, те са едни много мъжки момчета и правят всичко възможно да стоят добре".

Според ген. Ставрев е наложително ръководството на Министерството на отбраната да търси решение на проблема с кадрите в гвардията. По думите му осигуряването на ведомствени жилища може да привлече повече кандидати. Връщането на казармата също може да бъде решение. Военната експертиза обаче трябва да каже какъв бюджет ще е необходим за това и дали той може да бъде осигурен, допълни ген. Ставрев.