Министерството на отбраната (МО) излезе с уточнение във връзка с публикация във в. „Катимерини“, в която се твърди, че България е поискала гръцки самолети да охраняват небето.
 
"Охраната на въздушното пространство на НАТО е мирновременна колективна отбранителна мисия, чието предназначение е да гарантира целостта и сигурността на въздушното пространство на съюзниците от Алианса. В този контекст и в съответствие с приетите решения за гарантиране на сигурността на източния фланг на НАТО e възможно гръцките Военновъздушни сили да изпълняват задачи по усилване на охраната на въздушното пространство на Република България в допълнително уточнен период от време", заявиха от МО.

Медии в Гърция: България е поискала наблюдение на въздушното ѝ пространство от гръцките ВВС

Съобразно установения процес на разпределение на съюзните усилия за гарантиране на сигурността, всяка държава-членка определя на доброволен принцип приноса си за реализирането на мерките за усилена бдителност на Алианса. Същевременно българските Военновъздушни сили ще продължат да изпълняват националните си ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS) и защита на националното и съюзно въздушно пространство, уточниха от военното ведомство и допълниха, че при необходимост изпълнението на задачите от гръцките ВВС ще се извършва от летища на територията на Гърция.
 
Съвместното изпълнение на тези задачи от ВВС на България и Гърция ще повиши способността на българската бойна авиация да действа интегрирано със силите на съюзниците и да осъществява двустранни презгранични операции, в обхвата на действащите междудържавни споразумения, допълниха още от МО.