България е поискала от Гърция да наблюдава въздушното й пространство с нейни изтребители в рамките на НАТО във връзка с програмата "NATO air policing", пише гръцкият вестник "Катимерини".

Гръцките военновъздушни сили (ВВС), съвместно с Италия, вече изпълняват мисии за наблюдение във въздушното пространство на Албания, Черна гора и Северна Македония.

Изтребител МиГ-29 с двигатели от Полша отново е готов да пази българското небе

Отговорността между двете страни се поделя на база 15 дни в контекста на по-широката политика на НАТО, която гласи отговорността за въздушното пространство на държава - членка на Северноатлантическия договор да не се поема само от една държава.

Искането за помощ беше обсъдено на дипломатическо равнище, както и във Върховния щаб на съюзническите сили на НАТО в Европа.

Вестникът коментира, че това се дължи на ограниченото и по-старо оборудване на България - изтребители МИГ-29А. Войната в Украйна и очертаващият се срив в отношенията по отношение на военното оборудване са накарали София да вземе решение да поръча два американски F-16C/D 70 octos. Очаква се първият самолет да кацне в България не по-рано от 2025 г.

Именно тези гореспоменати фактори карат България да поеме инициативата да поиска тази помощ, пише "Катимерини".

След като МиГ-29 бъдат свалени, българското небе ще бъде пазено от нашите F-16

Последните контакти на София и Атина показват засилващите се отношения между двете страни, особено след сътрудничеството на двете страни в газовия сектор, отбелязва изданието.

България внася втечнен природен газ през Александруполис, а следващите месеци ще покажат дали наистина е възможно да се изгради петролопровод от Бургас до Александруполис.