Военни министри от Югоизточна Европа се събраха в София
Военни министри от Югоизточна Европа се събраха в София / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Военни министри от Югоизточна Европа се събраха в София
22712
Военни министри от Югоизточна Европа се събраха в София
  • Военни министри от Югоизточна Европа се събраха в София

Министри на отбраната от Югоизточна Европа и представители на НАТО от командванията в Неапол и Брюkсeл участват в среща в София. Българската столица е домакин на такава среща за втори път. По време на нея се обсъждат въпроси на сигурността в региона.

„За нас е чест да бъдем домакини. По този начин всячески подкрепяме тяхната дейност. Има една хубава българска поговорка, че който не храни своя армия - храни чужда", заяви при откриването на срещата българският премиер Бойко Борисов.

„13-годишната история на регионалното военно сътрудничество в Югоизточна Европа е уникално постижение и трябва да се инвестира в него и за вбъдеще. Изглежда, че едно от основните предизвикателства, пред които сме изправени, идва от нашите министри на финансите. Надявам се, обаче, че ще можем много внимателно да помислим какви способности трябва да развиват държавите ни и как всъщност можем да стегнем ресурсите си в Югоизточна Европа, за да посрещнем предизвикателствата", каза Николай Младенов. „Трябва да измислим как ще инвестираме в общи усилия за борба с опасностите, защото националните усилия не струват много, ако са самостоятелни. Това изисква повече доверие между нас и нова култура и ново мислене за общите ни ценности", добави той.

Министрите на отбраната от Югоизточна Европа ще проведат среща в София. Министърът на отбраната на България Николай Младенов ще бъде домакин на колегите си от региона, както и на министрите на отбраната на страните със статут на наблюдател на процеса - Грузия, Молдова, Черна гора и Сърбия. Предвижда се участниците да подпишат Споразумение за координационния комитет в рамките на Процеса от срещи на министрите на отбраната на страните от Югоизточна Европа и Пети допълнителен протокол към Споразумението за многонационалните мирни сили от Югоизточна Европа.