Тече спасителна операция в района
Военен самолет от военновъздушните сили на България падна в Черно море край Шабла

Инцидентът е станал при изпълнение на тренировъчна задача над морската акватория на България, съобщиха от Министерството на отбраната. Самолет МиГ-29 от състава на българските Военновъздушни сили е изгубил радиовръзка и е изчезнал от радарите в 00.45 часа. 

Веднага е започнала операция по търсене и спасяване, която продължава и в момента. В нея участват екипи и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, "Гранична полиция" и Военновъздушните сили. 

БТА

Пилотът на изтребителя е майор Валентин Терзиев от 3-а авиационна база Граф Игнатиево на длъжност началник на щаб на ескадрила, заявиха от Министерството на отбраната.

Спасителната акция продължава с кораби и вертолети в морето край Шабла. В нея участват два вертолета „Пантер“ от авиобаза „Чайка“, две корвети – „Решителни“ и „Бодри“, минен ловец „Цибър“, водолазен катер „Никола Фурнаджиев“ и катер на Главна дирекция „Гранична полиция“.

Военнослужещите от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби извършват издирвателната операция в морски води на 11 км изток-югоизток от Шабла.

Продължават всички необходими процесуално-следствени действия, съобщиха на брифинг от Военната прокуратура.

На място работят екипи от военни прокурори и следователи, съвместно с органите на военна полиция.

Работи се по всички възможни версии, разпитват се свидетели, разглежда се документацията.

Разследва се допуснато нарушение при управление на бойна техника, при което са допуснати значителни имуществени вреди.

БТА

Към 10 часа във водата е била намерена спасителната жилетка на пилота на падналия самолет, съобщи за NOVA министър Панайотов. Той добави, че въпреки малките шансове пилотът да бъде намерен жив, спасителната акция продължава. 

"Почти със 100% сигурност машината е паднала в Черно море", каза още той. И увери, че състоянието на самолета е било добро и е позволявало безроблемната му експлоатация

Провеждането на тактическото учение с бойни стрелби "Шабла 21" е прекратено. 

БТА

За БНР командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов коментира, че не е сработила системата, която при катапултиране на пилота изхвърля спасителен буй с радиосигнал и светлина.

Падналата машина е от последните доставени в края на 80-те години, като нейният т.нар. „ресурс за използване“ е трябвало да изтече през 2029-30 година. Машината е била от състава на база „Граф Игнатиево“. 

Президентът Румен Радев призова за сдържаност и избягване на спекулации във връзка с инцидента с МиГ- 29, който падна в Черно море при изпълнение на тренировъчна задача по време на тактическото учение с бойни стрелби "Шабла 21". 

"Всички налични сили и средства са мобилизирани в операцията по търсене и спасяване, но какво точно се е случило, ще има ясен отговор, когато се издири т. нар черна кутия", каза Радев.

Той заяви, че най-важното в момента е съдбата на пилота. Президентът посочи, че го познава като прекрасен човек и много добър професионалист и очаква в най-скоро време да има резултат от операцията по търсене и спасяване.

Заседанието на Министерския съвет се отлага за четвъртък (10 юни) от 10 часа, съобщиха от пресслужбата на кабинета.