Внукът на цар Киро се изправя пред съда
Внукът на цар Киро се изправя пред съда / снимка: DarikNews.bg, Пловдив

Районният съд в Асеновград ще гледа делото срещу Кирил Рашков-младши. На него са му повдигнати обвинения за заплахи за убийство срещу Веселин Христов, вуйчото на убития на 23 септември в Катуница 19-годишен Ангел Петров. Заплахите са отправени към Христов минути преди да бъде прегазен Ангел.

Преди няколко дни Кирил Рашков-младши призна вината си и поиска съкратено съдебно следствие. Така вероятно той ще получи минимума от предвиденото в закона наказание от 6 години лишаване от свобода. Баща му Ангел Рашков заяви пред Дарик, че щом като синът му се признава за виновен, значи е така.

Рашков-младши беше задържан, след като Веселин Христов подаде жалба за заплаха за убийство, отправена минути преди племенникът му да бъде прегазен. Христов депозира жалбата в съда на 1 октомври. След като бе обявен за международно издирване, Кирил Рашков-младши се предаде сам, а няколко дни преди това бе задържан и дядо му Кирил Рашков, срещу когото преди дни бе внесен обвинителен акт.

По време на заседанието, в което се гледа мярката на внука на цар Киро "задържане под стража", той отрече, че е заплашвал Веселин Христов. Според прокурора по делото Рашков-младши е проявил особена агресия в отправянето на заплахите. Според него внукът на цар Киро контактува с криминално проявени хора и се движи в лоши среди, склонен е към посегателства върху граждани и да нарушава обществения ред.

Рашков-младши трябваше да обжалва мярката си пред Пловдивския окръжен съд. Той като дядо си предпочете ареста заради напрежението в Катуница.

Очаква се пред Районния съд в Асеновград да пристигнат над 100 жители на Катуница, сред които съученици и приятели на Ангел Петров.