На мода сред подрастващите е така наречената полиупотреба на наркотици. Това разказват пред NOVA бивши зависими. Тийнейджъри посягат не само към един вид упойващо вещество, а приемат цели коктейли.

Проблемът с употребата на наркотици сред учениците става все по-голям. Проучване, направено в 50 училища, показва, че 15% от всички запитани ученици твърдят, че са пробвали амфетамини, 35% са употребявали трева, повече от 80% са пили алкохол.

Защо за смъртта на Милен Цветков бе повдигнато обвинение за умишлено убийство

Прави се и така нареченият коктейл от различни видове наркотици, след което много от хората, които са го приели, сядат зад волана.

„Не мисля, че има зависим, който да има шофьорска книжка и да не е шофирал. И съм правил доста безразсъдни стъпки”, признава Иво Петров, бивш зависим. „Случвало ми се е да карам с 60, а да си мисля, че карам със 120. Но когато човек е свеж и отпочинал и при първия прием е доста безразсъден”, допълва той.

ВМРО: Дрогираните шофьори да работят в моргите и реанимациите

Иво разказва историята си сега, след като се е изчистил. Признава, че не се сеща за вещество, което да не е опитвал:

Имаш усещане, че човек може да направи всичко, недосегаем е”.

Криминален психолог: Какъв е профилът на човек, който шофира след употреба на наркотици (ВИДЕО)

А страничните ефекти - безсъние и будуването с дни. Именно в тези моменти на така наречения на жаргон „афтър“, се прибягва до още повече вещества - силни приспивателни и марихуана.

А битката със зависимостите е трудна, защото родителите често реагират късно. Много от тях до последно не признават за проблема.

Хванаха дрогиран шофьор с коктейл от наркотици в Русе

„Днес имах много интересен случай. Обади ми се една афектирана майка и каза: „Моля ви, помогнете ми, защото моят син, който е на 19 години и употребява наркотици, всъщност е таксиметров шофьор и постоянно вози хора в автомобила си”, разказва терапевтът Желяз Андреев.

А пазарът е залят от все по-нови видове наркотици. Най-модерното вещество в момента е наречено дрога за богати – в средите известно като Адренохром или просто Хром. В Щатите се извлича от кръвта и представлява концентрат на чист адреналин. У нас запознати твърдят, че се намира трудно и се предлага само на отбран кръг от хора.

„И между другото в Холивуд много се говори за това нещо. Въпросът е, че го има под синтетична форма и за не чак толкова заможни”, обяснява още Желяз Андреев.

22-годишен пиян шофьор се вряза в сграда в Габрово (ВИДЕО)

Именно модерните наркотици и тези, познати като дизайнерски дроги, често остават извън полезрението на властите.

„Не са включени в изчерпателния списък с наркотични вещества и аналози и е възможно едно лице да е шофирало след тяхната употреба и дори под тяхното въздействие, но да не носи наказателна отговорност”, обясни адвокат Мария Петрова.

Дори и при положителен тест за наркотици обаче, няма значение концентрацията в кръвта, обясняват още адвокатите. А причината е, че в много от случаите тестовете показват каква дрога е употребил водачът, но не и кога и в какво количество.
nova.bg