ВМРО ще внесе мотивирано предложение до редица институции у нас с искане да се сезира Конституционния съд, който да обяви гласовете от избирателните секции в Турция за недействителни. Това обяви Ангел Джамбазки от ВМРО на брифинг в централата на партията.

"Резултатите са такива, каквито са. Признаваме изборния резултат. Ротацията във властта е нормална. За нас не е на живот и смърт да влезем в парламента. В това няма нищо извънредно, трагично или непоправимо.Благодаря на всички симпатизанти за постигнатия резултат, който след 4 г. В управление в безпрецедентна криза и пандемия с оглед на което стигнахме не е лош", отчете той.

Джамбазки представи част от екипа на ВМРО, който е бил в избирателните секции в Турция. От партията ще изпратят сигнали до Министерския съвет, прокуратурата, на ВАС, ВКС и Народното събрание. По закон това са институциите, които могат да сезират КС с искане за касиране на изборите, конкретно във всичките 35 секции, които бяха разкрити за вота на 4 април в съседката ни.

ЦИК обяви как се разпределят мандатите на формациите в новия парламент

ВМРО пращат предложение до въпросните институциите да се оспорят законността на изборите за НС, проведени в секциите в Турция, с което искат преразглеждане на резултатите оттам, тъй като смятат, че вотът е изкривен.

"Партиите, които изразяваха и волята на протеста имат подкрепа и трябва да имат възможност да реализират този мандат. Ние би трябвало да искаме реванш веднага, структурите ни искат веднага нови избори, за да постигнем по-добър резултат. Но това е тесен партиен интерес. Интересът на българските граждани с тази пандемия и кризата след нея изисква стабилно и ползотворно управление. Ние приветстваме и поздравяваме представените в НС и пожелаваме да получат политическо съгласие и да излъчат правителство и управление, зада изпълнят програмите си, това би било разумно и полезно. Всичко останало би било вредно за гражданите", смята Джамбазки.

Това оспорване на изборния резултат няма да доведе до влизане на ВМРО в парламента, увери Джамбазки и допълни, че това не е тяхна цел. „Дори е възможно, ако докажем обвиненията, да наруши поредността на партиите на парламента, така че „Демократична България“ да изпревари ДПС. Въпреки че сме опоненти с "Демократична България", все пак са съставени от български партии", заяви Джамбазки.

Още от началото на изборния ден имало нарушения, твърдят доброволците от ВМРО – говорене на турски език между членове на комисията, членовете на СИК и избирателите. Имало паркирани автобуси зад най-голямата секция в Турция с надпис „Булгаристан“. Имало нарушение и на спазването на санитарните мерки – прекалено много хора, без дистанция, без дезинфекция, сподели една от наблюдателите от ВМРО.