Владика подстригва игуменка в присъствието на прокурор и полицай
Владика подстригва игуменка в присъствието на прокурор и полицай / netinfo
В присъствието на прокурор от асеновградската районна прокуратура и на над 20 полицаи от местното РПУ започна подстригването на първата монахиня в манастира „Св. Св. Кирик и Юлита”.

Жената със светско име Лидия, трябва да стане игуменка на обителта, след като Пловдивската митрополия възстанови владението си върху имота, който от 1982 година се стопанисва от Съюза на архитектите в България (САБ). Службата започна на открито пред затворените врати на комплекса, които посрещнаха Пловдивския митрополит Николай и около 400 богомолци, пристигнали с около 15 автобуса.

Владиката заяви, че няма намерение да разбива катинарите, макар че има право да влезе във владение, тъй като е изпратил преди месец уведомление за прекратяване на договора и покана за доброволно освобождаване на имота. Митрополията има право и възможност да влезе във владение, но трябва сама да поеме отговорност и да прецени дали да направи това, каза прокурор Иван Молев от Районна прокуратура – Асеновград, която се е самосезирала за конфликта със САБ от публикациите в медиите.

Три писма и обръщения, разлепени върху заключените порти, посрещнаха участниците в церемонията. В едното се твърди, че тече инвентаризация и до 30 август достъпът на външни лица до комплекса е забранен. Второто е обръщение към Митрополит Николай, в което се казва, че Управителният съвет на САБ не приема обвиненията за неизпълнение на договора, одобрил е досегашния начин на експлоатация на комплекса и ще продължи да го стопанисва. В третото послание, адресирано до началника на РПУАсеновград се твърди, че архитектите са научили от пресата за намерението на владиката да влезе във владение и да възстанови функциите на някогашния манастир. В обръщението се казва, че в момента тече реставрация на църквата.

Точно този неизпълнен ангажимент е един от основните мотиви на митрополията за разтрогване на договора със САБ, както и фактът, че обителта се е превърнала в нощен развлекателен комплекс с дискотека, хотел и ресторант, което е неблагопристойно.

Полицейски патрули са разположени по целия път от разклона на Асеновградско шосе до манастира.

Други новини от Пловдив