ВКС ще се произнесе до месец по делото срещу Кирил Рашков-младши
ВКС ще се произнесе до месец по делото срещу Кирил Рашков-младши / DarikNews.bg, архив

Върховният касационен съд ще се произнесе до месец по делото срещу внука на Кирил Рашков. Рашков-младши е осъден на три години лишаване от свобода заради закана за убийство. Според окръжните магистрати в Пловдив с думите и действията на Рашков, отправени към Веселин Христов, роднина на убития при размириците в Катуница Ангел, "ще те убия, гяур, ще те разпоря и ще ти отрежа главата", той многократно е изразил намерение да го убие. 28-годишният Кирил Рашков е замахвал и със сабя с дължина 60 см, докато изричал тези думи и е могъл да нарани Христов.

Условна присъда или намаляване на предишната на Рашков-младши е поискал от върховните магистратите адвокат Хари Харалмпиев, който съвсем очаквано пое защитата и на внука на Цар Киро.

Известният адвокат, който защитава и Цар Киро, заяви пред Дарик, че не е съгласен с решението на Пловдивския окръжен съд, защото според него престъплението, в което е обвинен внука на Кирил Рашков, не е с висока степен на обществена опасност. Затова адвокат Харалмпиев е поискал да бъде намалена сегашната присъда на Рашков-младши.

Според Веселин Христов внукът на Кирил Рашков е трябвало да бъде обвинен в опит за убийство, а не за закани.

В неделя се навършва една година от смъртта на племенника му 19-годишния Ангел Петров. Момчето бе прегазено на 23 септември миналата година, което доведе до безредици и саморазправа между българи и роми в Катуница.