Пленумът на Върховния касационен съд (ВКС) с 83 гласа „за“ прие решение да предложи на Висшия съдебен съвет кандидатурата на съдия Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд. В заседанието на Пленума на ВКС, проведено на 19 октомври са участвали 84 върховни съдии, като съдия Захарова не е гласувала, съобщиха от ВКС.

Писмено предложение до Пленума на ВКС за кандидатурата на съдия Захарова е направено на 14 октомври от съдиите от Търговската колегия на ВКС. В мотивите се казва: „Правораздавателната дейност на съдия Захарова се отличава с отлична професионална подготовка, задълбоченост, принципност, безпристрастност, честност и силно проявено чувство за справедливост, които съчетани с богатия ú административен опит, добрата ú работа в екип и безспорния ú авторитет сред колегите, дават основание на съдиите от Търговската колегия на ВКС да направят горното предложение до Пленума на ВКС.“

Съдия Мирослава Тодорова осъди България в Страсбург

На заседание на Общото събрание на Наказателната колегия на ВКС, проведено на 14 октомври също е взето единодушно решение за издигане на кандидатурата на съдия Захарова за председател на Върховния касационен съд. В предложението се подчертава: „През над тридесетгодишния ú стаж като съдия Галина Захарова се е доказала като почтен и принципен магистрат, който се ползва с авторитет и уважение в юридическата общност. С работата и поведението си както като съдия, така и като ръководител на Наказателна колегия допринася за издигането на авторитета на Върховния касационен съд сред магистратите и в обществото“.

Предложение до съдиите от Гражданската колегия на ВКС за подкрепа на кандидатурата на съдия Захарова е направено на 18октомври от и. ф. ръководител на колегията. В него се казва, че Върховният касационен съд е институция, призвана да брани законността в страната, да е гарант на тази законност и този, който поеме поста на председател на Върховния касационен съд, следва да е в състояние да отстоява не само тези ценности, но и да има характера, смелостта и желанието да бъде опора и защита на съдиите на ВКС. В предложението пише още: „Нека не бъдем обременени от обстоятелството, че до този момент жена не е оглавявала тази институция, нека не подчиняваме решенията си на лични пристрастия и дадем доверие на една диалогична, умна и, надявам се, креативна, с ясна визия за бъдещата работа и отговорности, дама!“

Без нито едно предложение за кандидат за председател на ВКС

Галина Захарова е завършила „Право“ в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1988 г. и е с над 33 години съдийски стаж.
В периода 1988 – 1989 г. е стажант-съдия в Софийския градски съд, а от 1989 г. до 1991 г. е младши съдия в същия съд. От 1991 г. до 1992 г. е районен съдия в Пети районен съд (СРС), като през 1992 г. става заместник-председател на съда. Работи като съдия в Софийския градски съд от 1993 г. до 1998 г., а в периода 1998 – 1999 г. е заместник-председател на съда. В Софийския апелативен съд е съдия от 1999 г. до 2004 г., а от 2004 г. до 2007 г. е негов заместник-председател. От 2007 г. до 2011 г. е член на Висшия съдебен съвет. След това продължава да работи като съдия в Софийския апелативен съд до 2013 г.

Във Върховния касационен съд съдия Галина Захарова правораздава от 2013 г., а от 2017 г. е председател на Второ наказателно отделение. На 13.11.2018 г. е назначена от Съдийската колегия на ВСС за заместник на председателя на ВКС и ръководител на Наказателната колегия. Има специализация по европейско право в Европейския център за съдии и адвокати към Европейския институт за публична администрация в Люксембург. Член е на Програмния съвет на Националния институт на правосъдието, била е лектор в редица обучения, организирани от института. Галина Захарова е представител на ВКС в Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерския съвет (МС), в Централната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към МС, в Съвета по прилагане на Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и в Националния съвет по антикорупционни политики към МС. Участвала е в Експертен комитет за ранна превенция на младежката престъпност на Съвета на Европа в Страсбург. Била е експерт в регионален проект за Албания, Босна и Херцеговина и Черна гора, както и експерт за България в проучвания на Европейската комисия за институционална и правна рамка на съдебното сътрудничество по наказателни дела в Европейския съюз; за минималните санкции, приложими в държавите членки, и за наказанията, свързани с лишаване от права в държавите членки.
БГНЕС