/ iStock/Getty Images
Подкрепяме дебатa за нуждата от защита на правата на пострадали от престъпление, заяви председателят на Върховния касационен съд Галина Захарова пред журналисти след заседание на Съдийската колегия на ВСС.

По думите ѝ могат да бъдат предвидени много други законодателни решения, освен предложените сега в Наказателния кодекс и Закона за защита от домашно насилие, които действително да гарантират правата на жертвите на престъпления, не само от домашно насилие, а изобщо на пострадалите.

Брутално насилие: Младеж отвлече бившата си приятелка, преби я и ѝ подстрига косата

Във връзка със случая от Стара Загора, при който съдебен състав постанови, че нападателят на 18-годишната Дебора не може да бъде задържан, Галина Захарова каза, че съдията е задължен независимо и суверенно да оценява доказателствените материали по делото и да се произнася по вътрешно убеждение, което почива на установените по делото факти и на законовите разпоредби. Тя припомни, че разглеждането на делото тепърва предстои.

Председателят на ВКС отбеляза, че необоснована и завишена критика към съдебния състав би могла да има отрицателни последици върху независимостта на съда. 

Захарова коментира, че няма европейски стандарт, при който съдията да обяснява пред обществеността съдържанието на постановения от него акт, а това задължение се възлага или на административния ръководител, или на служители на съда.

В една такава ситуация е необходимо хора, които не са ангажирани с пряката правораздавателна дейност, да дадат нужната информация, посочи Галина Захарова и коментира, че според нея съдебният състав се е опитал да представи основанията за решението си. В това поведение може да съзрем отговорност и уважение, добави тя.
Константин Костов, БТА