ВКС гледа делото по молба за нов процес на Цар Киро
ВКС гледа делото по молба за нов процес на Цар Киро / Sofia Photo Agency, архив

Върховният касационен съд ще гледа делото по молба за нов процес на Кирил Рашков-Цар Киро. Рашков е осъден на три години и шест месеца лишаване от свобода за това, че на 23 септември миналата година е заплашил с убийство Веселин Христов и Иванка Петрова, леля и вуйчо на убития в Катуница Ангел Петров. Пловдивският окръжен съд потвърди присъдата на Кирил Рашков.

В становището на магистратите се посочват като отежняващи вината обстоятелства завишената степен на обществена опасност на извършените престъпления, както и открито нарушаване на разпорежданията на полицаите за несъздаване на условия за етнически конфликти в селото.

Цар Киро иска решението на окръжните магистрати да бъде отменено от ВКС, както и присъдата му да бъде намалена. В молбата се посочва, че съдът е кредитирал единствено доказателствата на обвинението и не е взел предвид доводите на защитата. Стана ясно още, че Кирил Рашков не е обжалвал присъдата от година и два месеца лишаване от свобода и обществено порицание, която получи за показания среден пръст към жителите на Катуница, и тя вече е влязла в сила. Присъдата бе изчетена пред жителите на Катуница от кмета на селото.

Преди два дни ВКС отложи делото по искането за нов процес на внука на Цар Киро Кирил Рашков-младши. Той беше осъден на три години лишаване от свобода заради закана за убийство на Веселин Христов. Според окръжните магистрати в Пловдив с думите и действията на Рашков, отправени към Христов „ще те убия, гяур, ще те разпоря и ще ти отрежа главата", той многократно е изразил намерение да го убие. Освен това съдът е взел предвид и това, че 28-годишният Кирил Рашков е замахвал и със сабя с дължина 60 см, докато изричал тези думи и е могъл да нарани Христов.

Делото беше отложено заради неявяването на адвоката на Рашков младши Даниел Ангелов.

Други новини от Пловдив