ВКС гледа дело по искането за нов процес на внука на Кирил Рашков
ВКС гледа дело по искането за нов процес на внука на Кирил Рашков / снимка: Impact Press Group, архив

Върховният касационен съд ще гледа делото по искането за нов процес на внука на Цар Киро Кирил Рашков-младши. Той беше осъден на три години лишаване от свобода заради закана за убийство.

Според окръжните магистрати в Пловдив с думите и действията на Рашков, отправени към Веселин Христов, роднина на убития при размириците в Катуница Ангел, "ще те убия, гяур, ще те разпоря и ще ти отрежа главата", той многократно е изразил намерение да го убие.

Освен това съдът е взел предвид и това, че 28-годишният Кирил Рашков е замахвал и със сабя с дължина 60 см, докато изричал тези думи и е могъл да нарани Христов.

В края на юни Върховният касационен съд отложи делото заради неявяването на адвоката на Рашков-младши Даниел Ангелов, както и частния обвинител Веселин Христов. Не се яви и адвокатът на Христов Стефка Караджова.

Според Веселин Христов внукът на Кирил Рашков е трябвало да бъде обвинен в опит за убийство, а не за закани.

Междувременно през юли Върховният касационен съд намали с една година присъдата на Кирил Рашков-Цар Киро. Така той ще трябва да лежи в затвора две години и шест месеца затова, че на 23 септември м.г. в Катуница е заплашил с убийство Веселин Христов и Иванка Петрова, леля и вуйчо на убития Ангел Петров.

Върховните магистрати намалиха присъдата, но не се съгласиха с исканията на Рашков тя да бъде условна, защото според тях Рашков многократно е показвал, че няма намерение да се съобразява със законите на страната.

Миналия месец Кирил Рашков бе на свобода за три дни заради погребението на брат му. Тогава той заяви пред Дарик, че е невинен и съвестта му е чиста.