COVID кризата е прегазена. Това заяви математикът от БАН проф. Николай Витанов, който публикува ежедневния си анализ на пандемията от коронавирус. 

„Сценарият "Синьо лято" е стабилен  - ден 15. Този сценарий е - караме си спокойно лято.  Цел -  да го държим стабилен 3 месеца (90 дни) за да няма проблеми през лятото“, обясни математикът. И анализира общата епидемична обстановка: „Модифицираният Омикрон не успява да запали дифузното разпространение. И така вече 61 дни. COVID кризата е прегазена“.  

Базовото репродуктивно число е 0.92. Под  1 е, което означава, че обхватът на заразата продължава да се свива, пише математикът. Според него сценарият  „Синьо лято"  е непоклатим.

Епидемичната обстановка по морето също е спокойна, отчита Витанов.  

По думите му нещата са под контрол и от гледна точка на препълненост на болниците: „Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет. И продължава да спада“.

Витанов анализира и смъртността на пациенти с COVID-19. “Целта беше броят на  дните, в които починалите ще са едноцифрено число, да се увеличава. Бройката на тези дни се увеличава и ще продължава да се увеличава. Но бавно“, смята математикът. И прогнозира спокоен юни месец