Хасан Улусой
Хасан Улусой / БГНЕС
Турският посланик в България Хасан Улусой ще бъде извикан в понеделник в министерството на външните работи. Повод за срещата, разпоредена от министър Екатерина Захариева, са думите на посланика от тази събота. По време на церемонията по откриването на четвърти завод за автомобилни части на „Теклас България” в Кърджали Улусой призова българската държава да насърчи изучаването на турския език като чужд език.

Турският посланик и премиерът Борисов в спор заради изучаването на турски език

„Днес тук се създава заетост за хиляди български граждани. Колкото повече нараства броят на онези български граждани, които освен български, владеят устен и писмен турски език, толкова повече това ще насърчи притока на турски инвестиции в страната. Разчитаме на българските власти за по-ефективно изучаване на турски език в училищата от страна на българските граждани и най-вече на сънародниците ни”, бяха думите на турския посланик.
 
Пръв реагира премиерът Бойко Борисов, според когото "не му е работа на посланика да дава такива съвети". „Ние сме толкова приятели, толкова неща сме направили заедно. И на един такъв празник да кажеш на една държава задължително да изучава език, при положение, че ние сме се произнесли в парламента – ясно и точно: който желае, може да учи турски по всякакъв начин. Може да учат и в Турция български, който желае. И Апостол Павел е казал – учете езици”, коментира Борисов.

Откриха четвърти завод за автомобилни части край Кърджали
 
От българското външно министерство по-късно обявиха, че "думите на посланика звучат смущаващо, тъй като българското правителство никога не е възпрепятствало свободното чуждоезиково обучение. Турски език може да се изучава в училище наред с английски, немски, френски, китайски, японски, румънски, руски, иврит".
 
"Такова изказване от посланика на съседна и партньорска държава като Турция не съответства на очакванията на Република България за това, по какъв начин следва да се развиват нашите добросъседски и приятелски отношения", коментират още от МВнР.


"По повод провокативното изказване на турския посланик у нас Хасан Улусой, че трябва да се учи "по-засилено" турски език за целите на икономическото развитие на страната, ще кажа само това: Ако цената на турските инвестиции у нас е утвърждаване на национални малцинства, промяна на конституцията ни, разбутване на етнически мир и пр., ще кажем на Турция - "Благодаря!" - това пък написа във Фейсбук председателят на ВМРО-БНД, вицепремиер и министър на отбраната Красимир Каракачанов. "И аз, подобно на видния български държавник Драган Цанков, който каза на Русия, която се опитваше в края на 19 в. да налага агресивно своята политика в България, ще кажа ясно: "Не ви щем ни меда, ни жилото!", пише още той в социалната мрежа.
 
И опозицията в лицето на лидера на БСП Корнелия Нинова реагира: "Днес, в Кърджали, турският посланик е предложил в България да се изучава задължително турски език. Това е абсолютно неприемливо и е поредният опит за чужда намеса във вътрешните работи на България", коментира тя в социалната мрежа.