Познавам проф. Габровски преди всичко като специалист и се изненадах от това, че е приел да се занимава с политика. Все си мисля, че лекарите са по-полезни на своите пациенти. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Блестящ лекар, блестящ неврохирург. Надявам се с тази прецизност, с която помага и оперира хората, да намери най-добрия език с тези, които ще покани за своя кабинет и най-вече да убеди народните представители, мнозинството, че си заслужава да го подкрепят", каза тя, цитирана от БНТ.

Борисов за Габровски: Доказан, умен, успял, патриот, критичен

Вицепремиерът очаква, че партиите ще вземат своите решения не заради проф. Габровски и това кой го е номинирал, а заради политическото място, което отстояват, заради своите идеи и най-вече трябва да преодолеят и езика на омразата помежду им.

През следващите няколко месеца е изключително важно да има единна българска позиция и да не превръщаме темата „Шенген“ в такава, с която да се замерят партиите в политическия диалог. Това заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова. 

ЕК очаква положително решение за присъединяването на България към Шенген

Йотова също така не изключи и вероятността за положително решение от срещата на европейските министри на вътрешните работи и на правосъдието в четвъртък.

"До 8 декември има много време. Понякога нещата се решават в последния момент", добави вицепрезидентът.

„Да уважим усилията на българската дипломация, която през последните два месеца направи и невъзможното, за да убеди нашите европейски партньори. Моето категорично становище е, че тези усилия трябваше да започнат доста по-рано“, посочи още Илияна Йотова. 

Премиерът Гълъб Донев свиква среща заради Шенген

Тя подчерта, че през последните 11 години страната ни е допуснала и грешки, но категорично отговаря на техническите критерии за това да бъде част от Шенгенското пространство. 

БТА