"Сутринта имах дълъг разговор с парламентарната група, имахме два варианта, чисто партийна кандидатура, която щеше да се приеме като бламиране на първия мандат". Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг по повод избора на проф. Николай Габровски за кандидат за премиер. 

Ние държим политическата система да излъчи редовно правителство, да носи отговорност, коментира пред медии в Стара Загора лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов. Според него трети мандат за съставяне на кабинет е изключително рискован, защото не се знае президентът на кого ще го даде.

Тези, които не дойдат сега на разговори за правителство, няма как да очакват ние да отидем, заяви Борисов. Той разказа, че са имали два варианта за кандидат за премиер - чисто партийна номинация, което е щяло да се приеме като бламиране на първия мандат. Вторият вариант -  безспорен граждански кандидат, е предпочетен, защото ГЕРБ и техните избиратели искат да има редовно правителство, а не става въпрос за страх, каквито коментари има, заяви Борисов.

"Защото ако сумирате времето на служебните правителства, Румен Радев е вече премиер и президент вече година, две, с кратки прекъсвания", заяви лидерът на ГЕРБ. 

"Аз отново направих крачка назад. Депутатите бяха много против. ГЕРБ и СДС решихме, че това е по-правилното за държавата, по-правилното за изход от тази вече перманентна политическа криза, защото и след март да има избори, ситуацията ще е същата, и тогава мога да се обзаложа, че ще има и през май", заяви Борисов.

Кой е Николай Габровски - кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер

Последният, който може да се заподозре за симпатии към Радев, единственият издигал кандидат срещу Радев, ГЕРБ, категоричен е Борисов. Коментарът му е по повод думите на Асен Василев, че двамата редовно са се срещали. 

"Затова предприехме варианта една безспорна, гражданска, далече от нас, далече и от другите, предполагам, доказан, умен, успял, с гражданска позиция, патриот, критичен, доказан като образование, знание, умение, връх в своята кариера неврохирургията, ние в ГЕРБ имаме много лекари, много професори, в края на краищата той се съгласи, че не можем да се явяваме само като коментатори във футбола и в политиката", не пести суперлативите си за Николай Габровски лидерът на ГЕРБ.

Това според Борисов, е начин да бъдат привлечени действително образовани хора да помогнат сега на политическата класа. И подчерта, че Николай Габровски има пълната свобода сам да подбере хората, с които би работил в правителство.

"България изглежда много зле отвън. Изключително зле отвън. Тази политическа криза, липсата на редовно правителство, с тези упреци към други държави", заяви Борисов.

БТА