"Ще разчитаме най-вече на професионализъм, на хора, отдалечени от партийните структури, които са известни със своята експертиза в различните области", обясни пред журналисти визията си за управление номинираният за премиер от ГЕРБ-СДС Николай Габровски, след като получи от президента Румен Радев първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Радев връчи мандата на ГЕРБ-СДС, проф. Николай Габровски е кандидатът за премиер

Той каза, че все още не е готов със състав на кабинет. Но подчерта, че ще търси подкрепа от всички.

Да се премине към диалог, към общи допирни точки, ще е целта на кандидата на ГЕРБ-СДС за премиер. Габровски добави, че вратите ще бъдат отворени към всички, ще се говори с всички и ще се търси професионализъм. Разговорите започвали от днес.

Той изрази надежда, че изборът за него като личност, която е консенсусна, професионална, еднакво отдалечена от всички партии, имаща добър диалог с всички партии, ще даде възможност за един нов тон в политиката, защото чисто политическото говорене не води до нищо.

"Страхувам се обаче, че България е на кръстопът на твърде много кризи - икономическа, социална, енергийна, мигрантски натиск, и една от водещите причини за това е политическата криза - това трябва да спре по някакъв начин", отговори Николай Габровски на въпрос защо е приел номинацията.

"През последните години съм получавал много покани за две неща - да работя в чужбина и да вляза в политиката - винаги досега съм отказвал", беше краткият му коментар на въпроса от кого е получил покана да бъде кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер.