Вицепрезидентът Илияна Йотова очаква новият парламент първо да се конституира, да бъдат спазени всички процедури, тъй като по думите й търпението на българските граждани се изчерпва.

"Надявам се от днес да започне така необходимият диалог между политическите формации. Всичко е в ръцете на първата политическа сила, която да покани останалите партии и те да отидат на този диалог, защото считам, че така е редно", заяви на брифинг Йотова преди да открие Генералната асамблея на Европейската лига за икономическо сътрудничество, която се провежда днес в София.

ГЕРБ - СДС покани партиите за преговори, кога стартират разговорите за кабинет

В отговор на въпрос Йотова заяви, че една от основните задачи на новия парламент е еврозоната, защото България не трябва да забавя темповете за присъединяване към нея. България трябва да участва много активно в промените, които се очакват в самата еврозона, тъй като очевидно и там проблемите не са един и два, заяви Илияна Йотова. Тя подчерта, че още от кризата през 2008 г. показателите не са добри. Ние не искаме да влезем в съюз, който е зареден и с проблеми и затова считаме, че като страна, която тепърва ще намери своето място там, нашият глас също трябва да бъде чут, заяви вицепрезидентът. Тя отбеляза, че от друга страна са изпълнени почти всички технически критерии. Очакваме падане на инфлацията, затова очакваме стабилно правителство и стабилен парламент, за да можем да довършим този процес. Без Шенген и еврозоната нашето окончателно членство в ЕС е непълно, каза Йотова.

Тя коментира още, че не може да дава рецепти на политическите партии, те си имат своите ръководства. Нека сами да си вземат решенията, каза Йотова. Тя отбеляза, че диалогът  в България трябва да започне. Йотова изрази надежда, че емоциите от изборите са преминали и трябва да се види кое е най-доброто за страната.

Губим много, във външнополитически план и във външната политика, защото нито един проект не може да бъде придвижен напред. Закъсняваме много с европейските средства, не само по Плана за възстановяване, но и по оперативните програми, заяви Илияна Йотова. Тя подчерта, че всичко това трябва да бъде на масата на политическите партии и на отговорните им решения. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
София Господинова/БТА