/ Thinkstockphotos
Специализираният съд остави Ветко Арабаджиев в ареста, съобщи NOVA. След решението неговите близки, сред които синът му Вълчо и дъщеря му Александра, останаха безмълвни, пише „24 часа“.

Съдът обясни, че с оглед избягване на по-нататъшни неясноти е необходимо да се изиска от испанския съд разяснение заради това, че Ветко Арабаджиев не е екстрадиран по едно от обвиненията, а именно за данъчни престъпления и по този текст от закона той не може да бъде съден.

Според спецсъда ако испанските магистрати категорично бяха отказали да го екстрадират за данъчни престъпления, те щяха да го упоменат в решението си. От събраните до момента доказателства може да се направи разумното предположение, че през 2013 година Ветко Арабаджиев е участвал в престъпна група с цел данъчни престъпления и пране на пари. В този период участниците в групата са регистрирали дружества на социално слаби и наркозависими хора, с които се целяло укриване на данъци.

Късно снощи, след шест месеца издирване, бизнесменът беше върнат под конвой от Испания. 

Връщат Ветко Арабаджиев под конвой от Испания

Той отказа доброволна екстрадиция, но две инстанции в Испания разрешиха да бъде съден в България.

Екстрадираха Ветко Арабаджиев в България (СНИМКИ/ВИДЕО)

Специализираната акция срещу Арабаджиеви беше в края на август. При претърсването на хотел „Маринела" бяха открити 10 млн лева. Издирваха бизнесмените с европейска заповед за арест и червена бюлетина на Интерпол. Двамата са обвинени задочно от Специализираната прокуратура за участие в организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления. 

Вилата, в която са се укривали Ветко и Маринела Арабаджиеви в Испания (ВИДЕО)

Очаква се промяна в обвиненията. Засега обаче в България се прибира само Ветко Арабаджиев.

Екстрадицията на Маринела Арабаджиева все още не е факт, тъй като испанският съд все още не е взел решение, като е поискал допълнителна информация за нея. По делото е обвинен и синът им – Вълчо, който неотдавна бе пуснат от ареста под гаранция от половин милион лева. 

Синът на Ветко и Маринела Арабаджиеви е на свобода, гаранцията му е платена
 
nova.bg, 24 часа