Вени Марковски и Емил Кало в листата на БСП за евровота?
Вени Марковски и Емил Кало в листата на БСП за евровота? / netinfo

39 кандидати за евродепутати са в списъка на БСП за проектолиста на партията. Имената им бяха обсъдени на среща с представители на областните съвети на левицата.

В списъка са петима от настоящите шестима евродепутати на левицата в Страсбург. Младен Червеняков е единственият, който отсъства от проекта за листа. Номинирани са още двама настоящи депутати на БСП в 40-тия парламент – Илияна Йотова и Иво Атанасов.

Сред обсъжданите предложения са още Александър Лилов, Нора Ананиева, заместник-министърът на финансите Георги Кадиев, заместник-министърът на образованието Ваня Добрева и заместник-председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов.

Десет са безпартийните кандидати, номинирани за евродепутати. В така наречената гражданска квота в проектосписъка са председателят на Управителния съвет на „Интернет общество-България” Вени Марковски, председателят на организацията на евреите „Шалом” Емил Кало и Румян Русенов – съветник по ромските въпроси на премиера. В списъка има още преподаватели, експерти, бизнесмени и един пенсионер.

От 90 предложения въз основа на критериите, определени от ръководството на БСП, списъкът бе редуциран до 39 кандидатури.

До 20 март номинациите трябва да бъдат обсъдени на заседания на областните съвети. Окончателните номинации на левицата за членове на Европейския парламент ще бъдат одобрени от Висшия съвет на партията на заседанието му на 24 март.