Велчев: Прокуратурата не се е провалила във важните дела
Велчев: Прокуратурата не се е провалила във важните дела / cнимка: Sofia Photo Agency

Тази година купуването на гласове не беше уникален феномен, но придоби много изменения – кандидатите плащаха, но и техни спонсори плащаха. Доста е сложна картината. Така главният прокурор Борис Велчев коментира местните избори и купуването на гласове в предаването „Годината” на Дарик радио.

Не е вярно, че нищо не се е случило по делото на Вальо Топлото. Обвинителният акт надхвърли 1000 страници. Надявам се разбирате, че разследването на подобен тип престъпна дейност не е нито лесно, нито бързо. Неуспех по делата срещу Маргините, Брендо и Вальо Топлото няма да има, подчерта още главният прокурор.

По делото „Топлофикация” се водят шест отделни производства, обясни главният прокурор. Той допълни, че има едно неприключило досъдебно производство срещу други лица – една действаща следователка Татяна Шарланджиева и една бивша зам.-министърка- Корнелия Нинова.

Уверявам ви, че когато процесът за „Топлофикация” приключи и когато покажем какво е трябвало да минем, и като обем и като сложност, ще видите, че времето, което е минало не е било дълго.

За „Софийски имоти” е твъре рано да се правят прогнози, но нещата са сериозни и няма да потънат. Трима прокурори работят по това разследване, обясни Борис Велчев. По думите му става въпрос за престъпна дейност, която се е въртяла от 10 години. До края на януари ще бъде обявено има или няма извършена престъпна дейност за царските имоти, прогнозира още главният прокурор.

Нека борбата с престъпността бъде повече превенция. Това е, което ни липсва, призова главният прокурор Борис Велчев.

Над 20 обвинителни акта бяха внесени в съда по знакови дела. Част от тях обаче бяха върнати заради бързината и именно това ще се опитаме да овладеем.

Важно е, по думите му, едно дело, след като влезе в съда то да излезе с осъдителна присъда. Неуспех по делата с обществен интерес, искрено вярвам, че няма да има, каза още той.

Прокуратурата е обвинявана, че се е провалила по делото за Големия и Малкия Маргин, но не може да се очаква да лекуваме братя Маринови, посочи главният прокурор. Провалът в промяната на мярката за неотклонение главният прокурор обвърза с представяне на документи за тяхното здравословно състояние.

Фак е обаче че отлагането на дела заради болест – делото срещу братя Маринови е типичен пример, те полагат усилия процесът да не продължи. Назначават се експертизи, които се проверяват от други допълнителни експертизи. Но ако те са наистина болни, процесът се отлага основателно. Ако те са се възползвали да отлагат процеса, това не е по вина на прокуратурата, категоричен беше Борис Велчев.


Най-важното през 2008 година за главния прокурор Борис Велчев е да има присъди по делата, за които са внесени обвинителни актове през тази година.