Министърът на младежта и спорта Радостин Василев проведе среща с ръководството на Българския спортен тотализатор (БСТ). След нейния край министър Василев обяви, че ще освободи от длъжност изпълнителния директор и членовете на Управителния съвет на дружеството и допълни, че ще се възползва от възможността, която му дава Законът за публичните предприятия за предсрочно прекратяване на мандата им и разкри защо взима това решение.

"Те не пожелаха да се разделим по взаимно съгласие и това ще се случи с едностранен акт. Законът за публичните предприятия ми дава възможност да прекратявам това мандатно правоотношение предсрочно. Това и правя", посочи Василев и допълни: „Аз съм принципал на това дружество и смятам, че бих могъл да поддържам по-добра комуникация с ръководството. Предпочитам да съм в по-тесен контакт с нови хора в самото дружество, както и във всички дружества, свързани с ММС“.

Василев: Освобождавам ръководство на Българския спортен тотализатор

Спортният министър беше категоричен, че очаква по-високи печалби от страна на БСТ, защото това дружество реализира държавната политика в хазарта. „Шансът за развитие на тотализатора е повишаване на неговата дейност и във връзка с организацията на лотарийните игри. Не знам защо някой е говорил за либерализация на пазара. Това са измислици и лъжи. Това дава шанс на дружеството да има силата да може да изкарва повече средства. Всяко друго решение би го обезкървило, както беше дълги години преди това“, каза Василев.

Директорът на Тотото: Не сме на загуба, генерираме милиони към държавата

Василев ще коментира с новото ръководство на БСТ възможностите за по-свободна работа на тотализатора и заемането на по-голяма територия на пазара. „Ще направя всичко необходимо това дружество да реализира печалба, която приляга на монополист на пазара“, заяви той. Радостин Василев обяви, че ще назначи независим одит на БСТ. „Ще подложа на анализ абсолютно всички договори, приходи и разходи на тотализатора, за да мога да бъда сигурен по какъв начин се е стигнало до цифрите, които ми се дават. Счетоводните отчети в края на годината могат да бъдат много различни от действителното състояние на тотализатора. Надявам се да е в положително състояние. Тепърва ще разберем“, завърши министърът на младежта и спорта.

Настоящото ръководство на Българския спортен тотализатор бе назначено на 28 февруари 2020 година, когато тогавашният спортен министър Красен Кралев освободи изпълнителния директор Дамян Дамянов и назначи на негово място Любомир Петров. В настоящия Управителен съвет на организацията влизат още Людмила Петкова, Христо Йовов, Валентин Точев и Гошо Гинчев. В същата година бе приет закон, с който БСТ пое изцяло контрола над лотарийните игри в страната.
БГНЕС