Асен Василев
Асен Василев / БГНЕС
Поддържането на нула процента или един процент дефицит е политика на стабилната бедност, заяви финансовият министър пред депутатите
Бюджетът е разчетен при 3% касов дефицит и 2,9% дефицит на начислена основа. Растежът на БВП да достигне догодина 3,2%. Очаква се доста висок растеж на публичните инвестиции, почти 10 млрд. лв. са предвидени в бюджета за публични инвестиции. Очаквам инфлацията догодина да продължи да се забавя. Бюджетът е разчетен при средногодишна инфлация от 4,8%. Това заяви финансовият министър Асен Василев по време на заседанието на Комисията по бюджет и финанси.

Министърът също така прогнозира нарастване на заетостта и спадане на безработицата.

Поддържането на нула процента или един процент дефицит е политика на стабилната бедност, каза министър Асен Василев пред Комисията по бюджет и финанси на парламента, където представи основните показатели на проектобюджета за 2024 година.

Ако искаме България реално да настигне Европа, трябва да правим нещо по-различно от онова, правено през последните години и дори десетилетия. Нека да си направим инвестиционната програма, както се прави в цял свят и във всяка една компания, а това става, като се привлече свеж ресурс, с който не разполагаме, каза Василев.

Растежът може да стане през квалификация на работната сила и затова ние продължаваме политиката на ГЕРБ да се отделят средства за учителите и за образование, и ние никога не сме пестили пари за образование, каза Василев. По-големият проблем обаче е, че имаме 800 000 души, които напуснаха страната и отидоха в Западна Европа. Там фирмите създават организация на труда, която позволява на същите тези хора със същите тези умения да защитават два или три пъти по-високи заплати. Ще стигнем до тясното място, където квалификацията на хората е важна за ръста на икономиката, когато тези работници се върнат в страната. Ние губим работници в чужбина и това показва, че не можем да им осигурим наличие на капитали и организация на труда, заяви министърът.

Може би ще е добре работодателските организации да отидат в Комисията по образование и там да защитават своите позиции и проекти за повишаване на квалификацията. Ние ще ги поддържаме и ще финансираме образованието, но не е работа на МФ да прави политики в образованието, каза Василев.

Бюджетът за 2024 г. влиза за разглеждане в няколко парламентарни комисии

“За първи път в този бюджет инвестиционната политика е изведена на проектен принцип”, добави Василев и коментира, че в последните 10 години размерът на неизпълнените капиталови програми е в размер на над 16 млрд. лв.

“В бюджета са заложени значителни плащания свързани със социалната и демографската политика - 104 млн. лв. свързани с новия размер на линията на бедност, 23 млн. лв. за целогодишното обезпечаване на еднократната помощ за ученици, 41 млн. лв. увеличение на месечните помощи за отглеждане дете с крайно увреждане, 15 млн. лв. за допълнителни средства за активна политика за пазара на труда, 132 млн. лв. свързани с ефекта от промяната на МРЗ", изброи Василев.

Сабрутев: Ако президентът наложи вето на бюджета, това означава, че обявява война срещу хората

"82 млн. лв. са за разкриване на нови социални услуги, 43 млн. лв. за увеличение на издръжката за специализираните заведения за социални услуги. Бюджетът на здравеопазването се увеличава с над 1 млрд. лв. Като макрополитика, зададена от МФ и МЗ, е да се повиши достъпността", каза още министърът.

Предвидено е увеличаване на пенсиите с 11% от 1 юли. Предвидено е увеличение на годишните добавки от 1 юли с 30%“, каза още той и добави, че са предвидени средства за спорта, както и културата.
БГНЕС