/ БТА

"Надяваме се през втората половина на годината инфлацията да е по-ниска. Тази инфлация при нас е внос и зависи от Европейската централна банка. Дългът, който е предвиден за догодина от брутния вътрешен продукт, е по-малък от предходните. Този бюджет се изпълнява с по-малък дълг от бюджетите, които са предвидени миналата година". Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

По думите му "Бюджет 2022" е инвестиционен бюджет.

"Ако ние не инвестираме в хора, в инфраструктура, и не подобряваме институциите и публичната среда, така че те да не губят времето на гражданите и на бизнеса, няма как да очакваме висок икономически растеж и по-високи доходи", посочи Василев.

По думите му, няма как конкурентното ни предимство да е това, че сме бедни и с ниски доходи.

Василев обясни, че е заложено двойно увеличаване на капиталовите инвестиции до 5,8 процента от БВП, значително увеличение на средствата в образование, здравеопазване, култура и спорт, и една социална програма, която да осигури социална солидарност към нашите съграждани.


"Друг важен елемент е, че във всяка една сфера, въпросите, които Министерството на финансите питаше, бяха как ще се инвестират средствата и какви ще бъдат резултатите. Нашата  амбиция е актуализацията на бюджета да бъде направен от нулата по този начин", подчерта той.

Василев посочи, че това е отговорно отношение към всички граждани и фирми.

"2,1% е бюджетния дефицит. Разходите са увеличени значително спрямо миналата година. При 4,4 млрд. дълг имаме увеличение на разходите с около 12 млрд. лв. Това означава, че приходните агенции са си свършили работата", допълни министърът.

Парламентът обсъжда на първо четене Законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2022 г. Дебатите се предават по Българската национална телевизия 2 и Българското национално радио. Проектобюджетът предвижда растежът на брутния вътрешен продукт (БВП) да се ускори до 4,8 процента през 2022 г., движен от инвестициите.