Доста смешно е да разбирам от медиите за някакви досъдебни производства срещу мен. От министър Рашков разбрах, и това, което аз видях, е че на 5 януари имало среща с Петролната и газова асоциация, след което е имало среща, и ние сме говорили на нея. До мен не е достигала информация за досъдебно производство.Това каза вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред NOVA.

„На 5 януари е имало среща в МС с г-н Петков, на която аз не съм присъствал. Срещата е била с Държавния резерв към МС. Тоест, такава среща е имало, но аз не съм присъствал. По-интересното е, че г-н Самуилов също не е присъствал на срещата, ходил е неговия адвокат. Така че нито един от двама ни не е бил на срещата, но след това сме говорили нещо, което го е притеснило“, каза вицепремиерът.

Маджарова към Петков: Кои са критериите, които характеризират едно досъдебно производство като „безобразие“

И допълни, че се е срещал със Самуилов само веднъж по време на служебния кабинет през юли, когато е имало обща среща на петролни и газови асоциации, продавачи на петрол, и др. Тя е била по повод това да няма картелизиране на сектора. След това е имало среща на четири очи за това, че искаше да ми даде определена информация за г-н Пеевски. Сподели информацията, направихме дописка, тя си продължи пътя, каза още Василев.

Г-н Петков прегледа резерва и направи нова процедура, за да може да участват повече малки бензиностанции и продавачи, но МФ няма нищо общо.

След срещата ни подадох сигнал до ДАНС да разследват, но какво беше установено, не знам, допълни вицепремиерът.

Очаквахме, че ще има доста атаки, тази е доста нескопосана, сигналът е с факти, които не са се случили.

И към момента има проверки на фирмата на Самуилов, като сигнал за нарушение е подаден през януари 2021 г., тоест 4 месеца преди да стана служебен министър, подчерта Василев.

„Инса ойл“: След сигнала срещу Василев компанията ежедневно се проверява от всички съществуващи държавни органи

Преди дни от изказване на вътрешния министър Бойко Рашков пред репортери в парламента стана ясно, че има образувано досъдебно производство по сигнал на „Инса ойл“ срещу вицепремиера Асен Василев. Според закона се образува дело за престъпление, а не срещу някого. Едва след като се съберат доказателства, се повдига обвинение, поясни той.

На 15 март от компанията „Инса ойл“ ЕООД, за която Василев обяви, че заедно със „Сакса“ ООД са винoвни зa пaниĸaтa c гopивaтa в началото на месеца, съобщиха, че са подали сигнал в прокуратурата срещу вицепремиера. Той повикал представители на фирмата на среща на „4 очи“ с неясен контекст. За нея те щели да сигнализират и европейския комисар по енергетиката Кадри Симсон.
NOVA