ВАС ще заседава по казуси има ли дискриминация във винетната система
ВАС ще заседава по казуси има ли дискриминация във винетната система / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ВАС ще заседава по казуси има ли дискриминация във винетната система
48305
ВАС ще заседава по казуси има ли дискриминация във винетната система
  • ВАС ще заседава по казуси има ли дискриминация във винетната система

Дали съществуващата в момента винетна система в България е дискриминационна, по това ще заседава на 20 декември Върховният административен съд. Делото беше образувано по жалби на трима министри – на финансите, вътрешните работи и регионалното развитие, след като Комисията за защита от дискриминация обяви за дискриминационни цените на винетките, валидността на годишната винетка и липсата на дневна винетка за трета категория автомобили.

В края на 2009 година по предложение на председателя й Кемал Еюп, комисията се самосезира и започна проверка върху винетната система. В последствие комисията излезе с решение и предписания по няколко проблема, свързани с винетната система. Годишна винетка струва 67 лв., а цената й за месец излиза 5.58 лв. Продаваната месечна винетка обаче е на цена от 25 лв. т.е. пет пъти по-скъпа, отколкото струва годишната на месец. Затова препоръчаната от комисията е месечната винетка да не струва повече от 6,70 лв. – 10 на сто от цената на годишната.

Другата препоръка е годишната винетка да важи от датата на купуване, а не за календарна година, както е в момента. От комисията препоръчват и въвеждането на дневна винетка за леките автомобили, каквато в момента липсва и принуждава хората да купуват седмична.

„Това положение, наред с дискриминационните цени на краткосрочните винетки, засяга несъразмерно по-тежко потребителите на автомобили с чужда регистрация", смятат от Комисията.

На 20 декември Върховният административен съд ще заседава по дело, образувано по жалбата на трима министри срещу решението на комисията. Ако съдът се произнесе в нейна полза това не означава, че изпълнителната власт ще промени винетната система, каза пред Дарик Есен Фикри, член на комисията.