Варна е най-добрият град за живеене в България

Варна е най-добрият град за живеене в България
Варна е най-добрият град за живеене в България / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Варна е най-добрият град за живеене в България според специалното проучване на „Дарик”, „24 часа” и информационния сайт DarikNews.bg. за качеството на живот в 35 от големите градове у нас.

Резултатите от проучването бяха представени от изпълнителния директор на „Дарик” Радосвет Радев и главния редактор на вестник „24 часа” Венелина Гочева, в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, който е патрон на инициативата. В София беше и кметът на Варна Кирил Йорданов.

С 243 точки Варна беше определен за най-добрия град за живеене в България. На второ място остана Пловдив с 228 точки, трети е Велико Търново с 226. Столицата на България София се подрежда на четвърто място в класацията с 223 точки.

Последните пет позиции са за Лом, Горна Оряховица, Дупница, Самоков и Перник. Перник е градът събрал най-малко точки в проучването – общо 135. 

Главният редактор на вестник „24 часа” Венелина Гочева определи проучването като ”третия тур на местните избори”. Според нея класацията е стимул за всички български градове да се опитат да влязат в нея и да станат добри за живеене. „Струва си да покажем къде човек се чувства у дома си, защото това не зависи само от политиците, а и от всички нас”, каза Гочева. 

Изпълнителният директор на „Дарик” Радосвет Радев смята, че резултатите от изследването са добър ориентир за местните власти, за това какво трябва да свършат през следващите четири години. „Тази класация е една снимка на градовете в началото на 21 век. След години ще може да се разбере обиктивно кой е мръднал нагоре и кой надолу”, каза Радев. Според него най-малкото последствие от това проучване ще е, че цената на имотите във Варна ще скочи с 10 %.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов също вярва, че проучването на „Дарик” и „24 часа” може да се превърне в своеобразно състезание между българските градове. „Чудесно е, че се говори за най-добрите, а не за най-лошите”, отбеляза Гагаузов. Той смята, че е дошло времето да оставим лошото и да се съсредоточим само върху добрите неща.

На Никулден, кметът на Варна Кирил Йорданов отмени участието си в някои от празничните събитие в своя град и дойде в София, за да чуе на място от организаторите на проучването, че Варна е най-добрият град за живеене в България.

„Ние варненци преживяваме мигове на радост, защото такива резултати безспорно носят радост, но те се постигат с много труд”, отбеляза кметът на Варна. Той увери, че част от проблемите на града, които са набелязани и в проучването, предстои да бъдат разрешени. „В момента се слагат нови указателни табели, нещо което ни липсва, ще има и нови четири детски градини”, обеща Йорданов.

От „Дарик” и „24 часа” той получи табела с надпис: „Варна е най-добрият град за живеене в България”. Такива табели ще бъдат поставени на входа и изхода на града.

Защо Варна?

Варна е градът, който успя да получи максималните 10 точки по общо шест от 40-те критерия и максималните 5 по други седем критерия.

Доброто географско положение на Варна му спечели 10 точки, заедно с Бургас, по критерия “В близост до море/река/планина/курорти”. Толкова градът получи и заради многото денонощни аптеки / повече от 10 /, заради магазините, които работят до късно, заради достатъчното количество банкомати. Варна е сред градовете, в които можеш да получиш добро образование / шест висши учебни заведения, пет елитни гимназии /. Културният живот също е на ниво. В града има опера, Драматичен и куклен театър, Летен театър, киносалони.

9 точки градът получи по следните критерии: “Улични тоалетни”, “Място да пиеш хубаво кафе в центъра”, “Наличие на апаратура за лечение на инфаркт”, “Организиране на концерти, фестивали и др. събития”. 9 точки и заради ниската безработица в града – около 2,30 %, както и заради инвестициите, направени във Варна.

С 8 точки градът може да се похвали по критериите “Хубава главна /пешеходна/ улица” и “Брой ресторанти с различна национална кухня”.

Варна се представи най-зле по критерия “Детски площадки и градини”. Там градът получи едва 1 точка от 10 възможни. Макар и в центъра да има повече от 140 детски площадки, в междублоковите пространства в кварталите такива липсват. Проблем има и с недостатъчното детски градини.

Задръстванията от автомобили във Варна стават все по-големи. В пиков час например от центъра на града до квартал „Владиславово” се пътува около 30 минути. Затова и по критерия “Престой в задръствания” Варна получи само 2 точки от 10.

4 точки за недостатъчния брой места за паркиране. 3 точки заради затрудненото движение из града на хората с увреждания. Варна има да решава и още един проблем – липсата на разписания по повечето спирки на градския транспорт, както и липсата въобще на табла с информация какъв транспорт минава през тази спирка и в каква посока отива.
1 час

Скандал и грозни обиди на делото срещу Герман Костин

Скандал, обиди и глоби на заседанието по делото срещу Герман Костин. Той е обвинен в ...
2 часа

Баба и внуче върнаха изгубено портмоне с пари и документи

Петгодишно момиченце от детска градина в Лом намери портмоне с пари и лични документи ...
2 часа

Задържаха за 72 часа мъжа, нападнал лекари в бургаска болница

Районна прокуратура в Бургас задържа до 72 часа 22-годишния мъж, който нападна  двама ...
3 часа

Семейство загина при тежка катастрофа край Българене

Семейство от Разград е загинало при катастрофа на 24 май, съобщиха от ОДМВР-Ловеч. Катастрофата ...
3 часа

Необходимо е незабавно приемане на стандарта за спешна медицина

Необходимо е незабавно приемане на стандарта за спешна медицина, който да гарантира ...
3 часа

Братовчед на абитуриент гърмя с пистолет в Пловдив (ВИДЕО)

Роднина на абитуриент от Пловдив е в ареста, след като снощи произвел 8 изстрела с газов ...
4 часа

Провокация ли е изказването на Путин за славянската писменост? (ВИДЕО)

"Бих пожелал нашето министерство на външните работи да изпрати един набор от книги ...
5 часа

Жена загина в тежък инцидент на пътя Своге-Томпсън

Тежка катастрофа е станала на пътя София - Ребърково, в участъка Своге - Томпсън, съобщиха ...
5 часа

"Ботев Пловдив" триумфира с Купата на България

"Ботев Пловдив" достигна по изключително героичен начин до своята трета Купа на България! ...
7 часа

Родители: Записващите устройства в яслите могат да са опасни за децата

Против записващи устройства в детските заведения се обявиха родители на деца след ...
17 часа

Макрон покани Борисов да посети Франция

В телефонен разговор с премиера Бойко Борисов френският президент Еманюел Макрон ...
17 часа

Борисов за учителските заплати: Ще направим което сме обещали

"Ще направим което сме обещали", заяви премиерът Бойко Борисов пред медии във връзка ...
18 часа

Двама души загинаха при катастрофа на пътя София-Варна

Двама души са загинали при катастрофа на пътя София-Варна край ловешкото село Българене. ...
18 часа

72 часа арест за побойника, който „прати” бургаски лекари в болница

Районната прокуратура в Бургас наложи 72 часов арест за 23-годишния Кирил Нойков от София, ...
20 часа

Космонавтът Георги Иванов е изваден от кома

Първият български космонавт Георги Иванов е изваден от медикаментозна кома, съобщи ...
21 часа

Нападнатите от агресивен пациент в бургаска болница разказват за кошмара

Лекари и персонал в бургаската многопрофилна болница "Бургасмед" преживяха кошмарна ...