Кирил Йорданов: Хубавите дни за Варна тепърва предстоят
Кирил Йорданов: Хубавите дни за Варна тепърва предстоят / снимка: Sofia Photo Agency
На Никулден, кметът на Варна Кирил Йорданов отмени участието си в някои от празничните събитие в своя град и дойде в София, за да чуе на място от организаторите на проучването „Кой е най-добрият град за живеене в България”, че Варна оглавява класацията. В изследването на Дарик и 24 часа градът получи 243 точки.

Какво според вас превърна Варна в най-добрия град за живеене в България?

Много са причините. Варна е облагодетелствана от географското си местоположение, Варна има добро наследство, Варна се е развивала успешно през края на 19 век, 20 век е свързан с много сериозни постижения за нашия град – в областта на културата, в областта на инфраструктурата, в областта на административното оформяне на облика на нашия град, създаване на предпоставка за развитието му в правилни посоки, защото то е многопосочно, така че градът в един преход, да кажем – Варна е бил била успешен град и по времето на социализма, Варна преживя, както всички останали български градове, трусовете на прехода. Но създадените предпоставки на пет висши учебни заведения, пристанището, транспортният център, курортният облик на града, му даде възможност по-бързо и по-леко да се справи с особеностите, с трудностите и много бързо да потегли нагоре в новите съвременни демократични условия. Така че, много са причините. Разбира се, не мога да пропусна и усилията на частния сектор в случая, на ръководената от мен администрация – справедливо би било да го спомена, защото на много от критериите, които излъчиха Варна на първо място, сърцевината им е ангажиментите, които трябва да изпълнява местната власт. Искам да благодаря на общинските съветници, които са ме подкрепяли през тези години в реализацията на редица проекти.

Нещо повече – считам, че хубавите дни за Варна тепърва предстоят, имайки предвид, че ние сме на предела на възможностите със собствени средства, с възможностите на нашата държава да решаваме сериозните проблеми на нашите градове, оттук нататък на наше разположение, надявам се, при съответните предпоставки, тоест успешни проекти, защита на тези проекти да привлечем средства, с които да решим проблеми на градовете си, които са с възрастта на самите градове. Не е допустимо в началото на 20 век да има части от града, в които да няма канализация, имаме недостатъчно водоснабдяване, това е 21 век, да се подновят комуникациите, естествено, пътният трафик, тоест задръстванията, които започват да заплашват и нашия град, трябва да намерят своето решение. Социалното дело… във Варна винаги сме изхождали, че водеща функция сред всички функции на общината е социалната функция, здравеопазването, образованието, младите хора по принцип. Виждате, че никак не са малко проблемите.

Мнозина мислеха, че София е градът, който ще излезе на първо място. Категорично казваха: „О, София ще спечели”. Столицата обаче остана на четвърто място. Как ви се струва това положение в класацията на столицата?

Както се казва, нямам място да коментирам убежденията на хората, които са го обективирали в тези резултати, но акцентът във вашия въпрос е за столицата. София е столица на България и по този начин тя е най-значимият град за нашата страна, като всеки голям град със собствените си проблеми. Разбира се, че нищо друго не влагам в тези думи, освен едно пожелание софиянци и кметът Борисов час по-бързо да реши въпросите, които пречат на софиянци да се чувстват жители на най-хубавия град на България.

Успяхте ли да разгледате слабостите на Варна според класацията на „Дарик” и „24 часа”?

Аз ги познавам по-добре от…

…и какво от тях може да се разреши бързо?

Някои от тях са на ход. Това ме успокои – първият преглед на нещата, че много от тях и в момента се решават, но….

…детските градини?

Нека го кажем така – няма град с решени проблеми. Решаването на един проблем (практиката показва) поражда след себе си два нови нерешени – в тази прогресия се движат нещата, но смисълът на пребиваването на един човек във властта, смисълът от ежедневната работа, е тези проблеми да се решават. Не ме плаши тяхното умножаване по линията на постъпателния ход на нещата. Плаши ме остаряването на проблемите, липсата на програма за тяхното решаване, липсата на виждане как да бъдат решени. Слава Богу имаме такова, така че пак казвам, убеден съм не само за Варна, но и за всички български градове, че ни очакват успешни градивни години.