Пореден случай на грубо посегателство причини наранявания на машиниста на бързия влак от Варна за Враца, съобщиха от пресцентъра на Българските държавни железници (БДЖ).

При преминаване на композицията преди входния сигнал на гара Провадия, малко след 17:00 ч. днес, влакът е замерян с камъни, счупено е челното стъкло на кабината на локомотива. Вследствие на вандалската проява е пострадал машинистът в локомотива, който е получил наранявания в рамото, засегнато е и едното му око.

Веднага е подаден сигнал на тел. 112 и компетентните служби са се задействали, извършват се следствени действия за установяване на извършителите.

Поради инцидента влак №2654 се движи със закъснение от 185 мин. За пътниците е осигурена вода в гара Шумен. Предвид създалата се ситуация се очакват смущения в графика за движение на влаковете, добавят от БДЖ.

От железниците за пореден път предупреждават, че подобни прояви могат да доведат до сериозни последствия, застрашаващи живота и здравето на персонала и пътниците от влака. Дружеството осъжда остро всяко подобно, застрашаващо човешки живот посегателство и се надява срещу извършителите да бъде упражнена цялата строгост на закона, се казва в съобщението.

Хвърлянето на камъни по влаковете може да има трагични последствия, тъй като при средна скорост на влака 65 км/ч, дори и малко камъче може да пробие стъклото и да рани човек. Тревожната тенденция за увеличаване на случаите на хвърляне на камъни по преминаващи влакове се наблюдава от март т.г. Щетите, които понасят всяка година от счупени с камъни стъкла на вагони, мотриси и локомотиви, са в размер на стотици хиляди левове, казват от БДЖ, но подчертават, че неизмеримо по-важни от парите са човешките живот и здраве.
Росица Илиева/БТА