/ БГНЕС, архив
Съдържанието на спирт или т.нар. зърнен етанол да бъде изписвано върху етикетите на фабрично произведената ракия у нас, предлага вицепремиерът Валери Симеонов.
 
Идеята за законодателна промяна дойде след среща с представители на сдружението "Българска домашна ракия", които се оплакаха, че големите производители ги атакуват с обвинения за производство на нелегален алкохол.
 
Валери Симеонов се зае и с домашната ракия

Другият проблем, поставен от сдружението, е свързан с нелоялната конкуренция на казанджийниците, в които не се плаща акциз за произведеното количество ракия. И към момента законът предвижда, че ако производителят използва нещо различно от винен дестилат за ракия, не може да изпише на етикета "гроздова ракия", коментира пред Дарик Йордан Чорбаджийски, търговски директор на един от големите производители на ракия.
 

БГНЕС


Заради атаките на големите производители спрямо тези, които легално произвеждат домашна ракия, вицепремиерът Валери Симеонов се обяви за законодателни промени, които да задължат фирмите да посочват процент на зърнения етанол на задния етикет на бутилката ракия.
 
Българската домашна ракия покори сърцата на испанците (ВИДЕО)

"В големите спиртоварни не се произвежда ракия в този вид, в който всички си въобразяваме, че се прави - от грозде, от кайсии, от праскови и сливи. Всъщност се прави и от зърнен етанол. Той не е вреден за здравето, но той по никакъв начин не кореспондира и не съответства на представата на потребителя за българска ракия", каза Симеонов.

Ракията - лек за душата и здравето (СНИМКИ)
 
Йордан Чорбаджийски, който е търговски директор на дружеството "Черноморско злато", производител на популярна марка ракия, се учуди от предложението на вицепремиера Симеонов.
 
"В закона и в момента ясно е записано, че когато не ползваш винен дестилат, а някакъв друг материал, независимо какъв, по закон нямаш право да изписваш "гроздова ракия". Трябва да се изпише "спиртна напитка". За другите производители не мога да коментирам, дали някой от тях ползва, но при нас това няма да окаже никакъв ефект. Ще продължим да работим както и сега", увери той.
 

netinfo


Митничари под прикритие хващат в интернет нелегална ракия (СНИМКИ)

Чорбаджийски отрече твърдението на Валери Симеонов, че големите производители атакуват легалните производители на домашна ракия.
 
"Атакуваме производството на нелегален алкохол в нелегалните казани. От тези казани се губи много акциз и данъци за държавата. Голяма част от този алкохол е вреден за здравето и мислим, че нещата трябва да бъдат малко по-сериозни в тази посока", поясни още той.