Валери Симеонов
Валери Симеонов / БГНЕС
Недоволство изказаха и вече независимите депутати от "Атака"
В първия работен ден на депутатите за тази седмица лидерът на НФСБ Валери Симеонов бе избран за заместник-председател на Народното събрание. Той заема овакантения от Явор Нотев пост, който от лятото не е част от парламентарната група на "Обединени патриоти".

Решението бе прието със 118 гласа "за", 6 "против" и 6 "въздържали се".

Предложението на "Обединени патриоти" да изберат Симеонов за зам.-шеф на парламента е внесено вчера и бе вкарано като допълнителна точка в дневния ред на парламента.  Това обаче предизвика реакцията на ДПС, които в знак на протест демонстративно напуснаха пленарната зала.

Пенсии 2020 - ябълката на раздора между управляващи и опозиция

Остро реагира и Павел Шопов от "Атака", който доскоро бе част от малката патриотична коалиция.

"Стигна се до безчестието да бъде предложен за зам.-председател на Народното събрание един провалил се вицепремиер. Какво ще кажат хилядите, които протестираха за неговата оставка, това бяха мощни национални протести. Ние ще продължим работата на 44-тото Народно събрание на тръни, очаквайки поредния гаф и провал", отсече атакистът.

Самият Валери Симеонов не остана изненадан от реакцията на "Атака" и ДПС и определи поведението им като "очаквано".

Бъдещето на управляваща коалиция не зависи особено много от тези избори, смята Валери Симеонов


"Познавам както "Атака", така и ДПС, те са предвидими. Това е един вид номинация от тяхна страна. Приемам го като такова. Оттам не съм очаквал положителна реакция", коментира лидерът на НФСБ.

През септември Явор Нотев, както и всички депутати от "Атака", станаха независими народни представители, след като напуснаха парламентарната група на "Обединени патриоти". Така Нотев освободи мястото на зам.-председател, тъй като независимите депутати нямат право да заемат ръководни длъжности в парламента.