/ БГНЕС, архив
Данаил Кирилов даде повече светлина как ще останат включени и общинските съветници в обхвата на антикорупционния закон
101231
Данаил Кирилов даде повече светлина как ще останат включени и общинските съветници в обхвата на антикорупционния закон
Симеонов призова Борисов да поиска оставката на Ангелкова
  • Данаил Кирилов даде повече светлина как ще останат включени и общинските съветници в обхвата на антикорупционния закон
  • Симеонов призова Борисов да поиска оставката на Ангелкова
Лидерът на Националния фронт за спасение на България Валери Симеонов призова премиерът Бойко Борисов да поиска оставката на министъра на туризма Николина Ангелкова, за да докаже, че в ГЕРБ няма любимци.

Валери Симеонов: Добре е Борисов да си огледа министрите, има още такива с имоти
 
Коментарът Симеонов направи по повод изнесените от самия него вчера твърдения, че и Ангелкова е закупила апартамент на по-ниски цени, които тя след това категорично отхвърли.
 
По-рано днес новоизбраният министър на правосъдието Данаил Кирилов пък коментира готвените промени в закона за противодействие на корупцията, според които ще бъде приета "принципна забрана за допускане на корупционно поведение при общинските съветници".

Николина Ангелкова: Мога да докажа всеки един лев, който съм похарчила (ВИДЕО)
 
След като вчера Валери Симеонов подхвърли на журналисти адрес на имот, закупен по думите му на ниски цени от сега действащ министър, а по-късно стана ясно че министърът е Николина Ангелкова, днес в кулоарите на парламента той коментира отговора на Агелкова, че няма от какво да се притеснява така:
 
„Тези факти, според мен, са доста обезпокояващи, меко казано. Защото си заминаха хора, които бяха купили на груб строеж за по 700 и 800 евро на квадратен метър. В случая става дума за покупка за 220 евро на квадратен метър в годината на най-високи цени на недвижими имоти - 2008. Това е преди кризата. Смятам, че министър-председателят трябва да вземе своето решение дали да поиска оставка или пък да я причисли към групата на любимките си. Може пък да се прилага един и същ морален стандарт към всички. Защото тогава ще спечелим доверието на обществото. И най-вероятно тогава ще бъдат лишени от основания упреците, че в ГЕРБ се извършва вътрешен отстрел на неудобните.“
 
По-рано пък новоизбраният министър на правосъдието Данаил Кирилов даде повече светлина как ще останат включени и общинските съветници в обхвата на антикорупционния закон. Задача, която му възложи министър-председателя Борисов при вчерашното обявяване на номинацията:
 
„Това, което като работна група решихме и се съгласиха, включително представителите на местната власт, е общинските съветници да бъдат в категорията на чл. 6 от Антикорупционния закон, т.е. да подават подробна имуществена декларация. По отношение на основанията за несъвместимост приехме, че с оглед трудностите да се приложи текстът, така както беше вписан, действащ до настоящия момент, той трябва да бъде преработен, така че да имаме принципна забрана за допускане на корупционно поведение, т.е. да се фокусираме към корупционния риск, а всички основания, всички факти, да бъдат обект на деклариране. Ще дам пример с критичния казус, когато общински съветник лекар е наемател на кабинет в общинско лечебно заведение. Т.е. това няма да бъде предпоставка за несъвместимост, няма да загуби качеството си общински съветник, но ще бъде обявено обстоятелство в декларацията, за да може всички граждани, включително и антикорупционният орган, да знаят това обстоятелство, да го имат предвид, и евентуално, ако то послужи като основание, предпоставка, причина за нарушение на закона или конфликт на интереси, тогава съответно да се проведе процедура.“

Данаил Кирилов положи клетва като министър на правосъдието
 
Припомняме, че през декември именно Данаил Кирилов, заедно с депутатите от ДПС предложи общинските съветници да бъдат извадени от контрола на антикоруционния зкаон, тъй като били много и няма ресурс да бъдат контролирани. Според сега готвените от Кирилов и работна група промени пък преценката дали има основания за корупционно поведение  ще решава комисията за противодействие на корупцията.