МВР е работило добре по случая с разкриването на убийството на журналистката от Русе Виктория Маринова. Това заяви пред NOVA бившият министър на вътрешните работи Валентин Радев.

Телевизионната водеща бе изнасилена и убита в Русе на 6 октомври. За убийството бе задържан 21-годишният русенец Северин Красимиров. Той беше арестуван от германските власти на 9 октомври вечерта след постъпило искане от българските власти. Той се е намирал в дома на майка си в германския град Щаде. На Красимиров задочно са повдигнати две обвинения. Първото е за изнасилване, за което предвиденото наказание е от 10 до 20 г. затвор. Второто - за извършване на убийство по особено жесток начин, което се наказва с 15 до 20 години затвор или доживотен затвор, или доживотен затвор без право на замяна.

Северин признал, че ударил Виктория, но отрича да я е изнасилил
 
„Аз съм удовлетворен като бивш министър на вътрешните работи, че момчетата се справиха много бързо. Много неща още не са известни, тепърва ще продължава работата, но важното е, че извършителят е разкрит и то е разкрит в чужбина”, коментира Валентин Радев.

Той е категоричен, че доказателствата срещу Северин Красимиров са достатъчно, за да могат да издържат в съда.
 
„Става въпрос не само за ДНК материал, открит по тялото на жертвата, но също и за вещи на мъжа и други данни, с които полицията разполага“, допълни Радев.

„Всеки професионалист ще ви каже да изчакаме следствието до края. Трябва да се внимава, защото това, което е на повърхността, не е това, което след това се доказва. В случая над 80 процента нещата са ясни. Има ДНК, има намерени вещи. Има и други информации, които когато прокуратурата намери за необходимо, ще съобщи. Ще бъдат чути в съда“, каза още той.

Очаква се заловеният в Германия 21-годишен мъж да бъде доведен в България през следващата седмица.

Роднините на задържания Северин: С него е имало и още двама души
 
По повод жандармерията, която е в русенските махали, за да не се стига до напрежение след убийството, Радев беше категоричен:

"Там, където изпратим жандармерия, нещата обикновено утихват. Едни черни автомобили и едни полицаи всяват респект. Аз не искам да е така. Районният инспектор, например, той трябва да е този, който да всява респект", коментира още Радев.

Германия ще екстрадира Северин Красимиров до няколко дни
 
„Балансът го има и обществото, според мен, ще се успокои. Показаха се всички гледни точки по темата. Няма да се допусне напрежение“, допълни още Валентин Радев.
nova.bg