В Стара Загора задържаха четирима за източване на ДДС
В Стара Загора задържаха четирима за източване на ДДС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Организирана група, специализирана в ДДС измами, бе разкрита при специализирана полицейска операция в Стара Загора. Ръководител на престъпния бизнес, от който само по първоначални данни хазната е ощетена с 1 млн. лв., е Вихър Марков. Освен него в ареста са прибрани още трима мъже от Стара Загора Казанлък и Дъбово.

Групата е сформирана преди около три години. От толкова време върви и поредният съдебен процес за крупни ДДС-измами срещу ръководителя й Вихър Марков, но присъда срещу него все още няма.

В подновения си след предишния му арест „бизнес”, той включил и рационализации при измамите, неустановявани досега от полицията при други ДДС престъпления. За дейността си групата регистрирала десетки фирми на името на реално съществуващи лица от цялата страна. Като отплата получавали месечни дивиденти от 150 до 300 лв.

Подбирали хора в тежко материално положение и с по-нисък коефициент на интелигентност. Задължително обаче било да имат постоянен адрес и имот на свое име, за да мине регистрацията по ДДС в НАП. „Най-характерното при тази група е, че всяка една от фирмите има електронен подпис, на базата на който са се подавали справките-декларации. Не са подписвани пълномощни и така се е късала връзката между звената в престъпната схема”, обясни началникът на Икономическа полиция в Стара Загора Стефан Стоев.

Регистрираните фирми декларирали най-различни дейности, сред които търговия на билки, парфюми и месо. За Вихър Марков и още един от групата има данни, че укрили и 700 000 лв. данъци на една от фирмите. Трима от групата имат богато съдебно минало. Освен висящо дело за ДДС, тарторът им е получил и излежал ефективна присъда от 11 месеца лишаване от свобода, отново за данъчни престъпления.

На четиримата задържани са повдигнати обвинения за организирана престъпна група. Предвиденото наказание за ръководителят е от 5 до 15 години лишаване от свобода, а за членовете - от 3 до 10 години, уточни наблюдаващият прокурор Митко Игнатов.

Други новини от Стара Загора