Мълчалив протест се проведе след обяд днес пред община Разлог. В протеста участваха над 100 граждани, ученици и родители.

Повод за протеста е боят в пицария до гимназията в Разлог от вторник. Инициативният комитет, организатор на проявата, заяви, че мотото е: "Да изразим своята гражданска позиция в подкрепа на пострадалите деца. Нека не допуснем да пребиват децата ни".

"Синът ми бе пребит от роми в пицария до гимназията, инцидентът става в голямото междучасие. Трима от махалата се пререждат, започват да псуват, буйстват, едно от нашите деца им направило забележка и войната стана“, разказа пред репортерите Яна Елчинова.

Според нея, само пет минути след сблъсъка идват над сто роми и започват да бият децата, не само родители, но и баби, дядовци, чичовци и стринки, има записи от камерата в пицарията.

След скандал: Жесток бой между ученички в Бобов дол

„Синът ми е ударен от възрастните с бокс, скъсан му е анцунгът. Който ги е докарал в града тия роми, той да ги изсели, те не са като нашите, те са кротки“, категорична бе Елчинова. Жената съобщи, че друго дете е ударено с дърво, има 7-сантиметрова рана на главата.

Пострадалите са си извадили медицинско свидетелство.

„Това не е първи случай, няма да е и последен. Тези роми са толкова лоши, че докато не утрепат човек, няма да спрат, носеха боксове и ножове, разпознавам четирима, но не им знам имената, знам, че бяха тръгнали да убиват“, добави Елчинова.

„Притеснителното е, че по наша информация са участвали доста сериозна група роми, което не трябва да се допуска. Едно е когато е само между деца, а друго, когато се намесват и възрастни“, каза заместник-кметът на Разлог Иван Гюров.

Според него има напрежение между самите жители на ромския квартал "Изток".

"Полицията, прокуратурата и съдът трябва да приложат закона в цялата строгост при тази саморазправа, подкрепвам протеста на хората от Разлог“, каза Гюров.
БГНЕС