/ Дарик Добрич
Днес ще се проведат частични избори за кметове в някои райони на страната.

Жителите на врачанското село Галиче ще гласуват за кмет на населеното място. Частичните избори станаха факт след като предсрочно бяха прекратени правомощията на вече бившия кмет Ценко Чоков.
 
Жителите на с. Галиче избират нов кмет
 
Гласуването започна в 7.00 ч. в четири избирателни секции, от които една подвижна. Всички членове на секционните избирателни комисии са се явили тази сутрин в СИК-овете и изборният ден е започнал без проблеми, заяви за Дарик Цветелина Андровска, председател на Общинската избирателна комисия в Бяла Слатина.

Право на глас имат над 1500 избиратели. Те ще избират между трима кандидати - Страхил Стоянов, издигнат от ГЕРБ, Веселин Тушинов - от БСП и Николай Банков - от ВМРО - БНД.

Нов кмет измежду двама бивши избират в Семчиново

Частични местни избори се провеждат днес в пазарджишкото село Семчиново. Кандидатите за поста са Димитър Джамов и Пламен Темелков, и двамата - бивши управници на селото. Всеки от тях има и привърженици, и противници, така че се очаква интересен двубой.
 
Жителите на Семчиново по постоянен адрес са 2110 души. Гласуването е организирано в две секции. Не е сформирана мобилна избирателна кутия за трудно подвижни граждани, тъй като до изтичане на срока за подаване на заявления - 5 май, не са получени достатъчно искания за гласуване на адрес, съобщиха от Общинската избирателна комисия (ОИК) в Септември.

Село Беден избира нов кмет, предишният отиде на гурбет

Село Беден избира нов кмет, след като предишния кмет на Захари Стоилов замина на гурбет в началото на годината. За кметския стол се борят трима кандидати. Това са Росен Димов, издигнат от БСП, Стоян Настанлиев - представител на ГЕРБ и Румен Каров от ДПС.
 
Заради изборите е въведен сух режим селото по заповед на кмета на Девин Красимир Даскалов, с която се забранява продажбата на спиртни напитки от магазините, заведенията за обществено хранене и други обществени места на територията на кметство Беден.

В добричкото село Лясково избира кмет

Частични избори за кмет се провеждат днес и в добричкото село Лясково. Вотът е започнал нормално и без инциденти, съобщиха от Общинската избирателна комисия (ОИК). Секционната избирателна комисия е 7-членна и се е явила в пълен състав в секцията. Право на глас имат 260 души.
 
Изборите в Лясково бяха насрочени с президентски указ заради смъртта на кмета Ивелин Ковачев през декември 2017 г. Трима са кандидатите за поста - Божко Божков, издигнат от Земеделския народен съюз, Захари Асенов от ГЕРБ и Костадин Куртев от БСП.

Избори за кмет се провеждат още в кметство Криво поле, община Хасково; кметство Мост, община Кърджали; община Макреш, област Видин; кмет на кметство Маломир, община Върбица; кметство Миланово, община Велики Преслав; община Лозница, област Разград.