Популярни болкоуспокояващи медикаменти изчезват от аптеките в Европа. Европейската агенция по лекарствата спира продажбата на препарати, в които има парацетамол с удължено или модифицирано освобождаване. Причината - възможни рискове за здравето.
 
Кои са те и има ли опасност за българските пациенти?
 
От здравното министерство обясниха за NOVA, че всъщност на българския фармацевтичен пазар подобни медикаменти няма. Освен това, се оказва, че за да влезе в сила подобно разпореждане на Европейската агенция по лекарствата - е необходима и съответната нормативна промяна.
 
До каква степен обаче българинът прекалява с лекарствата без предписание и до какви рискове води тяхната употреба? "Повечето от тези разтворими прахчета ги употребявам за настинка, обяснява Диляна. "Отивам направо в аптеката и си взимам каквото ми трябва", казва Галин.
 
Стефан, който идва от Белгия, твърди, че подобна практика има само у нас. "Ние сме задължени да покажем рецепта в Белгия. Иначе няма лекарства. Това е много стриктно правило, но виждам, че в България не е точно така", споделя той.
 
Конкурираме се с 18 държави за домакинството на Европейската агенция по лекарствата

Въпреки че у нас лекарствата без предписание са по-достъпни, с тях се злоупотребява много по-малко отколкото в Западна Европа и Щатите, твърдят лекари и фармацевти.
 
"Това, което наблюдавам от моите пациенти - не мисля, че се злоупотребява с болкоупоскояващи, което е голям проблем за развитите страни", на мнение е д-р Николай Брънзалов, общопрактикуващ лекар.
 
Все повече случаи на предозиране с лекарства, в които има парацетамол с изменено освобождаване открива Шведската агенция по лекарствата. Затова експертите по лекарствена безопасност от цяла Европа искат въпросните препарати да бъдат забранени.
 
"В България няма подобни лекарства с удължено освобождаване на парацетамол. Има едно единствено, което съдържа и трамадол, но е със специален режим", обяснява Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.
 
От здравното министерство напомнят, обаче, че трябва да внимаваме, ако купуваме подобни препарати в чужбина. Иначе в цяла Европа няма никаква промяна по отношение на лекарствата с нормално освобождаване на парацетамол.
 
Зам.-министър: Контролът на НЗОК за изписването на лекарства не е слаб, а липсва

"По принцип парацетамолът е лекарство по лекарско предписание и дозите, които са одобрени и се използват, са безопасни", пояснява Костов.
 
Рискове при лекарствата с обикновен парацетамол има, ако се съчетават с алкохол. Пациентите с бъбречни заболявания също трябва да бъдат внимателни с подобни медикаменти. И лекарите, и фармацевтите напомнят, че независимо какво е лекарството без предписание, най-важно е да спазваме указаната дозировка.
nova.bg