Томислав Дончев и Бойко Борисов
Томислав Дончев и Бойко Борисов / БГНЕС
В единно хранилище ще се пази копие на държавните регистри
98498
В единно хранилище ще се пази копие на държавните регистри
  • В единно хранилище ще се пази копие на държавните регистри
Правителството ще създаде единно държавно хранилище, в което ще има копие на информацията от всеки съществуващ държавен регистър. Това съобщи в началото на днешното заседание вицепремиерът Томислав Дончев. Мярката се предприема след кризата с Търговския регистър, който в продължение на няколко дни беше недостъпен, а от рано тази сутрин работят справките за актуално състояние.

Търговският регистър започна поетапно да работи
 
До няколко дни гражданите ще имат достъп до всички функционалности на регистъра, увери Томислав Дончев. От понеделник Държавната агенция "Електронно управление" прави одит на софтуерното и хардуерно осигуряване на всички информационни системи у нас, стана ясно от думите му.

"До 10 дни ще предложим на Министерски съвет създаване на единно държавно хранилище, където всеки държавен регистър още веднъж ще трябва да си прави копие от информацията. Естествено, няма да кажа къде ще бъде, но и технически, и нормативно ще уредим това, за да може да препятстваме бъдещи подобни кризи. Това показва колко крехка и уязвима е цялата система, когато мигрираме към решения от типа електронно управление, как една техническа криза може да се превърне в икономическа, търговска и каква ли не друга. Суровата истина е, че оттук нататък, ако искаме да няма подобни кризи, ще трябва да отделяме повече пари включително и за киберсигурност", каза Дончев.

Премиерът се обърна към Дончев, когато се прави хранилището, да бъде предвиден и надзор.