Уволниха още един магистрат заради контакти с Красьо Черния
Уволниха още един магистрат заради контакти с Красьо Черния / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Уволниха още един магистрат заради контакти с Красьо Черния
26638
Уволниха още един магистрат заради контакти с Красьо Черния
  • Уволниха още един магистрат заради контакти с Красьо Черния

Висшият съдебен съвет (ВСС) уволни втори магистрат за контакти с Красимир Георгиев-Красьо Черния. Това е висшият апелативен прокурор на София Иван Петров, сега редови прокурор в същата прокуратура. Миналата седмица ВСС уволни за такива контакти бившия председател на Окръжния съд във Велико Търново Даниел Минов

Иван Петров е провел 23 разговора с Красьо Черния в деня, преди ВСС да гласува избора за заместник главен прокурор на 22 април м.г., за която позиция кандидатствал и самия Петров. След това той продължил разговорите си с Красьо до 53 и рязко ги прекратил, когато Георгиев беше осветен. Дал обяснения, че ги запознал негов приятел.

Висшият съдебен съвет обсъди цялостното поведение на Петров преди да го уволни, тъй като той кандидатствал за изключително висок пост в съдебната система. Отчете се, че той е от инициаторите за създаване на Асоциация на прокурорите в България, преподавател, участвал и в изготвянето на етичните правила за магистратите. В същото време обаче той беше уличен в контакти с покойния вече Константин Димитров-Косьо Самоковеца. По случая тогава бившия главен прокурор Никола Филчев внесе доклад до Консултативния съвет по национална сигурност при президента и поиска оставката му.

Заради контакти с Красьо Черния ВСС понижи в ранг за две години и съдията от Плевенския районен съд Димитър Кирилов. Той провел 23 разговора с Красьо докато кандидатствал за председател на Районния съд в града. Бившият военно-апелативен прокурор Николай Ганчев, един от най-приближените до Никола Филчев, който стана известен с репликата си „оферирай", беше наказан с обръщане на внимание от началника си Вичо Вичев. Наказанието му е наложено, тъй като не е изготвил касационен протест по дело за наркотици, по което е намалена присъдата, и с това Апелативна прокуратура-София изпуснала срока. ВСС изпрати материалите по това дело на инспектората.