Уволниха корумпиран служител на ДАИ в Пловдив
Уволниха корумпиран служител на ДАИ в Пловдив / снимка: Sofia Photo Agency
Председател на изпитна комисия от пловдивската дирекция на Държавна автомобилна инспекция (ДАИ) е бил уволнен по сигнал за участие в корупционна схема, съобщиха от Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”.

Срещу него се води разследване от Икономическа полиция, започнало след подаден преди месец и половина сигнал на горещия антикорупционен телефон на ДАИ, научи Дарик. Двама съпрузи от Пловдив са дали показания за дадени по 500 евро на човек за вземане на шофьорски изпит, казаха запознати със случая.

В схемата е участвал инструкторът на семейството кандидат-шофьори, но когото те са предали парите. Установено е, че теоретичният им изпит е насрочен подозрително бързо и взет при уволнения днес председател на комисия. Все още се установява кой по веригата каква част от подкупа е взел.

Освободеният служител на “Автомобилна администрация” е спечелил мястото с конкурс преди половин година и все още е бил в изпитателен срок, научи Дарик. Директорът в Пловдив Йордан Арабаджиев отказа всякакъв коментар с извинението, че по случая работи полицията.

От изпълнителната агенция подчертаха, че записите на откритите преди близо 2 години антикорупционни телефони са неизтриваеми и софтуерът не позволява те да бъдат манипулирани. Въпреки това подадените конкретни жалби за подкуп са рядкост. От “Автомобилна администрация” добавиха, че с цел разбиване на корупционни схеми, напоследък се прави ротация на служителите и председателите на изпитните комисии от различните региони на страната.

Други новини от Пловдив