Иван Гарелов
Иван Гарелов / БГНЕС
Скандалът „Елена Йончева – Бойко Борисов” доведе до сътресения в служебния кабинет – медийният съветник Иван Гарелов беше уволнен. Причината – участието на Гарелов в сутершния блок на NOVA, в което защити Йончева. Малко след това говорил със служебния премиер Огнян Герджиков, който аргументирал решението си със SMS от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

С уговорката, че говори от позицията на журналист Иван Гарелов защити колежката си Елена Йончева, която беше замесена в скандал, след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов я обвини, че е получавала милиони за филмите си.

Иван Гарелов ще бъде медиен съветник в кабинета "Герджиков" (ВИДЕО)

"Този акт на Борисов може да изиграе съществена роля, каквато изигра с Ирина Бокова на предишните избори, и това може да нанесе много голям удар на цялостното представяне на ГЕРБ на изборите", коментира Гарелов.

Пред Дарик той потвърди уволнението си. Било му обяснено, че с изказването си лично е засегнал бившия премиер Бойко Борисов. "В крайна сметка служебният премиер ми съобщи своето решение, което е взето след като е получил лично съобщение от Борисов и след като се е консултирал с президента", обясни Иван Гарелов.

По негови думи експремиерът е заявил, че служебното правителство е заело позиция срещу него. "Грешка съм допуснал със сигурност, но общото ми усещане е на облекчение. Аз не мога да понеса такава несправедливост. Още повече, че за мен Елена Йончева е дъщеря ми в професията, за да оставя безнаказано да се упражняват срещу нея знайни и незнайни пропагандисти и агитатори", посочи Гарелов.

Малко по-късно от пресцентъра на Министерския съвет изпратиха съобщение, в което уволнението на Гарелов се аргументира с „нарушаване на правилото за неутралност на служебното правителство в предизборната кампания".

Севдалина Арнаудова, началник на пресцентъра на ГЕРБ, коментира случая във Фейсбук.

"Решението на служебния премиер да уволни Иван Гарелов тъй като е заел политическа страна в предизборна кампания е негово лично. Дали е редно член на политическия кабинет да коментира и да взима страна, на когото и да е било участник в предизборна кампания е въпрос на професионална дисциплина. Г-н Гарелов никога не е криел пристрастията си към нашите политически опоненти, не го направи и тази сутрин. Поредицата от уволнения на областни управители и други ръководни позиции и назначаването на близки хора до БСП, също показаха зависимост на служебния кабинет до тази партия", посочи Арнаудова.