Подписан е анексът към Националния рамков договор, с който се повишават средствата в сектор здравеопазване
Подписан е анексът към Националния рамков договор, с който се повишават средствата в сектор здравеопазване.

Министерство на здравеопазването

"В болничната медицинска помощ, където има над 350 лечебни заведения, цените на клиничните пътеки ще бъдат увеличени с 20 лева. С тях ще се покриват цените на тестовете за пациенти със съмнения за коронавирус. Това увеличение ще има устойчив характер и ще продължи до 2021 г.“. Това каза на брифинг министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

Здравният министър ще внесе Стратегията за психично здраве в Министерския съвет (СНИМКИ)

 
 
Пресконференция в Министерството на здравеопазването

Пресконференция в Министерството на здравеопазването

Публикувахте от Новините на NOVA в Петък, 14 август 2020 г.

"В първичната извънболнична медицинска помощ също ще има увеличение на цените на всички дейности средно с 10%", допълни той. "Цените на първични и вторични прегледи също се увеличават с 10%, увеличават се и обемите. Това касае приблизително 6000 практики”, обясни здравният министър.

Ангелов: Заболеваемостта от COVID-19 намалява последните дни, увеличават се смъртните случаи (ВИДЕО)

В денталната помощ се предвижда покачване на цените на дейностите без протезите с приблизително 10%, като целта е да се увеличат месечните плащания  считано от 1 август 2020 г.

"Целта на това е да се увеличат услугите за пациентите. Това ще доведе до повишаванена качествата на предлаганите услуги. С 10 % се увеличават и цените при фармацевтите при заплащането на рецепти, които са 100 % реимбурсирани от НЗОК“, каза още министър Ангелов.

Председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров каза, че Надзорният съвет на НЗОК е решил с икономиите в бюджета на НЗОК да започне плащане на надлимитната дейност на болниците.

Министерство на здравеопазването

Председателят на Българския зъболекарски съюз Николай Шарков оцени като прагматични и плодотворни преговори с Надзорния съвет на НЗОК. Днес е подписан и анекс за денталните дейности.

НЗОК вдига парите за дентални дейности

"Увеличението с 10 на сто на всички дентални дейности е решителен момент и те ще послужат за подобряване на възнагражденията и на качеството на услугата", каза той.

"До 126 млн. лв. ще се отпуснат в бюджета на НЗОК, за да се покрият договореностите до края на одината. Предстои проверка и анализ на всички дейности, извършени, но неплатени от НЗОК от 2015 г. досега", каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

"Анализът ще бъде готов до началото на октомври. На този етап не се налага актуализация на бюджета на НЗОК", каза Начева. Електронното ежедневно отчитане на извършената дейност от личните лекари ще се тества през септември и октомври, идеята е да влезе в сила от януари следващата година", допълни още Начева.