Андон Балтаков
Андон Балтаков / БГНЕС
Членовете на УС на БНР Галя Тренчева, Мария Маркова и Стефан Ташев подадоха сигнал до спецпрокуратурата, АДФИ, МС и СЕМ за закононарушения, извършвани, по техни твърдения, от генералния директор на обществената медия Андон Балтаков.

Дават на СЕМ и прокурор и.д. шефа на БНР, върнал пенсионирания началник на „Хоризонт“

Според тях, става дума за обществена поръчка за доставка на електроенергия, която е осъществена зад гърба на Управителния съвет. Те твърдят, че е сключен договор за доставка на електроенергия за БНР за 244 000 лева с ДДС с фирма "Мост енерджи" АД, за една година, без одобрение на УС на БНР.

Договорът е бил сключен зад гърба на УС на БНР, еднолично от генералния директор, който е дал нотариално заверено пълномощно и е подписал заявка за поемане на задължения от БНР към фирмата.

С решение на УС на БНР от 1.04-2020 е открита процедура за обществена поръчка за доставка на ток за нуждите на БНР. Крайният срок за подаване на офертите е бил 3 юни. Без да се съобразява с решението Балтаков подписва договор с "Мост енерджи" АД.

Светослав Костов пред СЕМ: Няма да допусна политическа пропаганда в БНР (СНИМКИ)

Те твърдят, че същевременно с това той е подписал договор с фирмата "Енерджи маркет" АД, която досега доставя ток за БНР за два месеца, като отново не е информиран УС на БНР, на стойност 54 000 лева.

Договорът е от 5 март, като под него има подпис за съгласуване на Милен Митев, представен като Административен директор на БНР. Към 5 март Милен Митев не съществува в правния мир и структурата на БНР. Той е утвърден като административен директор с решение на УС на БНР от 26 март, като трудовият му договор влиза в сила от 1 април.

Според тях, членовете на Управителния съвет на медията са в правото си да управляват и контролират процесите в обществената медия, както и че това е тяхно задължение според договорите им със Съвета за електронни медии (СЕМ), според Закона за радио и телевизия (ЗРТ) и според Правилника за дейността и организацията на Управителния съвет на БНР.

Ето и пълният текст на открито писмо от членовете на УС на БНР Галя Тренчева, Мария Маркова и Стефан Ташев до работещите в БНР:
 
 

Внимание!!! Това няма да прочетете в "24 часа", "Дневник", "Капитал", Клуб Зет, Медиапул, Офнюз и сие. По повод...

Публикувахте от Stefan Tashev в Четвъртък, 4 юни 2020 г.