Ураганен вятър премина през цялата страна
Ураганен вятър премина през цялата страна / снимка: Sofia Photo Agency
Бурен вятър бушува в цялата страна. В Добричка област вятърът достигна скорост до 22 метра в секунда, което е на границата с ураганния вятър, уточняват метеоролози. 20 метра в секунда бе скоростта на вятъра на нос Калиакра, между 17 и 18 метра бе скоростта му в общините Генерал Тошево и Шабла.

Заради скъсани електрически проводници временно без останаха много села в Добричка област. Електрически стълб бе повален от силния вятър на кръстовището на улиците „Независимост” и „Любен Каравелов”. Стълбът е паднал между микробус и лек автомобил, няма пострадали граждани.

Забраниха маневрирането на малки кораби и лодки в залива на бургаското пристанище поради силния югозападен вятър, който достига скорост от 13-18 м/сек. Поради съображения за сигурност бе преустановена обработката на товари, работата на крановете е прекратена. Забрана за маневри на големи плавателни съдове обаче нямаше.

Скоростта на вятъра, преминал през Хасковско, е била между 20 и 25 метра в секунда. Силният вятър счупи прозорците на кметството в село Царева поляна, община Стамболово, съобщиха от областната дирекция "Гражданска защита" в Хасково.

Бурята причини аварии в елекрозахранването в цяла Западна България, които до вечерта на 24 януари бяха отстранени. Това съобщиха от компания CEZ, която е мажоритарен собственик на електроразпределителните дружества в София и Плевен.

Повече от 150 спасители са участвали в аварийните работи по ликвидиране на последствията, предизвикани от силния вятър.