/ БГНЕС, архив
Задължителен зелен сигнал на светофарите в София ще има, когато преминава линейка. С приоритет ще преминават и колите на пожарната. Кметът на града Йорданка Фандъкова коментира, че по този начин ще се спестява време за пътуване към спешен случай. От Столична община предприемат и мерки за ограничаване на закъсненията в градския транспорт. Ако обществено превозно средство е извън графика, то също ще минава през зелена върна на светофарите.

Как държавата ще пребори хаоса в Спешна помощ? (ВИДЕО)
 
Със системата за управление на движението в София по-бързо ще преминават колите на Спешна помощ и пожарната, обясни кметът на столицата Йорданка Фандъкова. За целта, обаче е нужно специално оборудване, а към момента само две столични линейки разполагат с такова.
 
"Общо 80 кръстовища, по които линейките могат да ползват приоритизацията. Целта е всички линейки да бъдат оборудвани. Очакваме от колегите от Спешна помощ да успеят да финансират този проект. Ефектът е както върху времето за преминаване - 1/3 съкращаване на времето", каза кметът.

Защо пациенти чакат с часове Спешна помощ? (ВИДЕО)
 
По-дълъг зелен светофар ще има и за колите от градската мрежа, които са извън разписание, допълни Фандъкова:
 
"Само ако закъснява, му се дава предимство. Ако си е в график, ще изчака на светофара, така че хората да не очакват, че ще има зелена вълна за автобуса. Важното е да се спазват графиците".
 
С въвеждането на по-голяма зелена вълна от общината очакват да се намалят вредните емисии във въздуха.

Шофьорите на линейки в София ще управляват светофарите