Укрепваме част от границата със система за наблюдение
Укрепваме част от границата със система за наблюдение / БГНЕС

Възможно е голяма част от границата да бъде укрепена със система за наблюдение. Става дума за сензори, които да бъдат вградени в камерите за видеонаблюдение на границата. Това би направило дейността на полицейските служители на място много по-ефективна, каза зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев. Той участва във форум, посветен на предизвикателствата на миграционния процес.

Гунев прогнозира, че сегашното правителство в оставка ще възложи изпълнение по проекти, служебното да сключи договори, а следващото редовно да ги изпълни.

Връщат доброволно 50 афганистанци, на още 200 подготвят документите

Големият риск са обжалванията на конкурсите. В някои проекти това може да значи загубване на пари, каза Гунев.

Част от спешните мерки залагат на обновяване на автопарка и системата ТЕТРА, поясни още зам.-министърът.  Започнало е изграждане на оградата в Харманли, а две от сградите ще бъдат превърнати в закрит тип. Ще се обособи и място за майки с деца.

Няма опасни зарази в Харманли, 95% от чужденците са здрави

Трябва да има ясен контрол кой влиза и излиза от центровете, защото постоянно откриваме самонастанили се. Освен това трафиканти постоянно набират клиенти, посочи Гунев.

Изграждането на видеонаблюдение е една от гаранциите, че ще се знае кой къде преминава, а в момента около 200 км от границата не е покрита и това създава предпоставки за корупция, поясни още той.

Източник: БТА