Няма данни за миграционен натиск към България по море
Няма данни за миграционен натиск към България по море / БГНЕС, архив
Няма данни за миграционен натиск към България по море
91457
Няма данни за миграционен натиск към България по море
  • Няма данни за миграционен натиск към България по море

„България е напълно готова да посрещне дори и засилен имигрантски натиск", потвърди в Бургас директорът на „Гранична полиция" Светлан Кичиков. Той присъства на среща в морския град по повод поемането от нашата страна на председателството на Форума на бреговите охрани на черноморските държави.

Охраната на българско-турската граница е стабилна, каза главен комисар Кичиков, но уточни, че специално внимание се обръща и на българско-гръцката. „Следим тази граница с повишено внимание, защото се очаква - поне аз така очаквам, - че ако се промени конюнктурата на някои от другите граници, все отнякъде трябва тези потоци да се пренасочат, възможно е и там. Никой не може да каже дали ще се случи", каза Кичиков.

Той заяви категорично, че България е готова да реагира на всеки сценарий, във връзка със заплахата на турския президент Реджеп Ердоган, че ще пусне мигрантската вълна към Европа. „Всички сили са изкарани на границата, включително имаме подкрепата на армията, има командирована служители. Сътрудничеството с Фронтекс е много добро, има 150 командировани служители у нас, като по-голяма част от тях са на българско-турската граница и една малка част на българско-сръбската граница. Колегите пристигат от различните европейски държави с техника, автомобили, термовизионни камери, кучета и добре работим с тях", каза Кичиков.

Директорът на „Гранична полиция" успокои, че натискът на нелегални имигранти към нашата страна по море е съвсем незначителен. Последният случай бил от 2015 година. Констатираните случаи до миналата година са четири, а общият брой мигранти, направили опит да влязат в страната ни по море, е незначителен. „Това е рисково, защото за разлика от Егейско море преминават огромно разстояние по вода. Три или четири мили между турския и гръцкия бряг на Егейско море се преодоляват за кратко, а тук тези, които ние сме залавяли, са хора, тръгнали от Истанбул, преминават огромни разстояния и рисковете за тях са много големи", каза Кичиков.

„Няма никаква причина Европа да очаква, че от Турция ще тръгне бежански поток", обяви командващият турските гранични сили контраадмирал Бюлент Олчай. „Вие слушате противоречиви новини по медиите. Имаме споразумението от 18 март, подписано от ЕС и турското правителство. Новините, които чувате, са за друго споразумение - това за либерализацията на визовия режим за турски граждани, а това е съвсем друг случай. Ние спазваме стриктно споразумението от 18 март и мога да ви уверя, че турските гранични сили правят и ще правят всичко по своите възможности, за да спираме миграцията и да запазим живота на тези хора", каза той.